Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Virüs Güneydoğu Asya’da fabrikalardan yayılıyor, dünya genelinde yapılan aşı dozu sayısı 2 milyar 350 bini geçti

Aşıya erişimde güçlük yaşayan Haiti’de koronavirüs salgınının etkisi artıyor. Dünya genelinde yapılan aşı dozu sayısı 2 milyar 350 bini geçti. Virüs, Güneydoğu Asya’da fabrikada çalışan işçiler arasında yayılıyor. Avrupa’da kısıtlamalar hafifletiliyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Aşıya erişimde güçlük yaşayan Haiti’de salgının etkisi artıyor

Günlük vaka sayısının 150’lere dayandığı ada ülkesi Haiti’de salgının yayılma hızı artıyor. İki hafta öncesine göre vaka sayısının üç katına çıktığı ülkede şimdiye dek herhangi bir vatandaşa aşı uygulanmaması halkı daha kırılgan bir hale getiriyor. Uzmanlara göre, açıklanan resmi vaka sayısı, test sayısındaki yetersizlik ve sağlık hizmetlerini erişimdeki güçlük nedeniyle gerçek vaka sayısının çok altında.

Pan American Sağlık Örgütü (PAHO) Başkanı Carissa Etienne, Haiti’deki salgının durumuna yönelik yaptığı açıklamada “Haiti hepimizin salgına dair işlerin ne kadar hızlı değişebileceğini gösteren ve ders almamız gereken bir hikaye” ifadelerini kullandı.

Ülkenin başkenti Part-au-Prince’deki St. Luke Hastanesi de koronavirüs hastalarına yönelik bir bildiri yayınladı. Bildiride hastanedeki oksijen ünitelerinin kapasitesinin dolduğunu duyuran hastane yönetimi, koronavirüs hastalarının hastaneye gelmemesini söyledi.


Dünyada aşılanan insan sayısı 2 milyar 350 bini geçti

Oxford Üniversitesi’nin “Verilerle Dünyamız” (Our World in Data) adlı veri tabanına göre bugüne kadar kadar dünya genelinde toplam 2 milyar 350 bin doz aşı yapıldı.

Aşıların yüzde 85’inden fazlası yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerde, yüzde 0,3’ü ise düşük gelirli ülkelerdeki vatandaşlara uygulandı.

Güneydoğu Asya’da salgın fabrikada çalışan işçiler arasında yayılıyor

Nisan-mayıs aylarına kadar salgındaki performanslarıyla adından söz ettiren Güneydoğu Asya ülkelerinde virüs, salgında artan talebi karşılayabilmek için yasaklardan muaf olan ve gittikçe daha fazla mesai yapan fabrikalardan yayılıyor.

Özellikle Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi sanayi bölgelerinin yoğun olduğu ülkelerde vaka sayıları son zamanlarda artıyor. Günlük vaka sayısının 9 bini geçtiği Malezya’da önlemler artılırken vakaların fabrikalardan yayıldığı Vietnam’da ise günlük yeni vaka sayısı 10 bini aştı.


Maske, eldiven ve koruyucu kıyafet gibi salgınla birlikte talebi artan birçok ürüne yönelik talebi karşılayabilmek için işçilerin daha fazla çalışmak zorunda kaldığı kıtada, yalnızca Tayland’da 130 fabrika salgından etkilenmiş durumda.

Avrupa’da kısıtlamalar hafifletiliyor

Vaka sayılarının azaldığı ve aşılama oranının arttığı Avrupa ülkelerinde, salgın kısıtlamaları hafifletilmeye devam ediliyor.

Günlük yeni vaka sayısı ortalamasının 16 binlerden 5 binlere kadar gerilediği Fransa, 9 Haziran Çarşamba günü itibariyle salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesinde üçüncü aşamaya geçti. Böylece Fransa’da sokağa çıkma yasağı saat 21.00’den 23.00’e çekilirken restoran ve kafelerin kapalı mekanları da yüzde 50 kapasiteyle müşterilere hizmet vermeye başladı. 

Vaka sayısı ortalamasının 6 binlerden 4 binlere gerilediği İspanya’da ise restoran ve kafeler, kapalı mekanlarının yüzde 50’sini müşterilerine açabiliyor. Bunun yanında işletmelerin açık alanları gece 03:00’e kadar hizmet verebiliyor.

Vaka sayısı ortalamalarının 2 binlere kadar gerilediği İtalya’da ise haziran ayının sonu itibariyle birçok kısıtlamanın kalkması bekleniyor. An itibariyle yarı kapasiteyle hizmet veren kafe, restoran, müze ve eğlence merkezlerinin 1 Temmuz’dan itibaren tam kapasiteyle hizmet vermesi, 21 Temmuz’dan itibaren ise gece saatlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağının tamamen kaldırılması bekleniyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.