Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – Biden ile görüşme: Erdoğan umduğunu bulabildi mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün akşam (14 Haziran bir araya geldi. Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘taki yazısında, iki liderin görüşmesini değerlendirdi.

Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan için NATO Zirvesi’nin en önemli anlamının ABD Başkanı Biden ile görüşmesi olduğunu söyledi:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 14 Haziran NATO Zirvesi’nin en önemli anlamı ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesiydi. Biden zaten 23 Nisan’da -beş ay beklettikten sonra- Erdoğan’a 24 Nisan’ı Ermeni Soykırımı anma günü olarak tanıyacağını söylemek için açtığı telefona ‘NATO’da yüz yüze görüşürüz’ diye açmıştı. Böylelikle Erdoğan’ın bu görüşmeye bütün kilitleri açacak bir anahtar olarak bakmasını sağlamıştı. Bu durum Erdoğan’ın 24 Nisan kararına misillemede bulunmasında da etkili olmuştu. Dolayısıyla 14 Haziran NATO temasları Türkiye’ye ne getirdi, ne götürdü sorularına bir de Erdoğan’a ne getirdi, ne götürdü sorularını eklememiz ve Biden ile görüşme çerçevesinde bakmamız gerekiyor. Yani Erdoğan’ın Brüksel’e gitmeden önce Biden ile görüşmesinde muhakkak gündeme getireceğini söylediği 24 Nisan kararı, aHaber muhabirince sorulduğunda ‘Hamdolsun gündeme gelmedi’ demesindeki dağınıklık ve yorgunluğa da bu açıdan bakmamız gerekiyor. Sanki konuyu Biden gündeme getirecekti de Erdoğan’ın hatırına getirmedi gibi bir yanıttı. Sanki AK Parti’nin iktidar müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli değildi, Biden’ın nisan kararını ‘geri almasını’, bu konuda girişimde bulunulmasını isteyen. Bu arada Biden’ın da Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları konusunu görüşme sırasında pek öyle dert ettiğine dair bir beyan da olmadı, Türkiye’deki naif çevrelerin umduğunun aksine. Biden da ‘birkaç dünya lideri ile görüştüm’ cümlesi, ardından Erdoğan ile ‘olumlu’ bir görüşme yaptığını söyledi. Bu Ankara’da AK Parti cenahında ‘İşte dünya lideri dedi’ sevincine yol açtı. Ama ekledi Biden: ‘İlerleme kaydedeceğimizden eminim’, yani bir ilerleme henüz yok, olacağı ihtimali var.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.