Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi: İki lider, büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda uzlaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsviçre’nin Cenevre kentindeki görüşmesi sona erdi. Dört saate yakın süren görüşme sonrasında açıklama yapan Putin, görüşmenin “yapıcı” geçtiğini belirtti ve “Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden ile mutabakat sağladık” dedi. Biden ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Zaman yeni bir Soğuk Savaş zamanı değil” diye konuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (16 Haziran) İsviçre’nin Cenevre kentindeki Cenevre Gölü kıyısında bulunan Parc de La Grange villasında bir araya geldi. 

Biden’ın 20 Ocak’ta görevi devralmasından bu yana Putin ile yaptığı ilk görüşmesine iki liderin yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov da katıldı. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinin yaklaşık dört saat sürdüğü ve daha sonrasında ise her iki ülkeden yetkililerin katıldığı ve yaklaşık bir saat süren başka bir toplantıya geçildiği belirtildi. 

Putin ve Biden arasındaki görüşmenin ardından ortak bir bildiri yayımlandı. 

ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmasının (Yeni START) kısa bir süre önce uzatıldığına işaret edilen bildiride, “Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz” denildi.

Biden: “Gündemim Rusya’ya karşı değil, ABD halkı için”

Görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Biden, “Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını ve bunun ABD halkı için olduğunu söyledim” dedi. 

“İnsan hakları konusu her daim gündemde olacak”

“Yapmaya geldiği şeyi yaptığını” belirten Biden, görüşmede Rus muhalif lider Aleksey Navalni de dahil olmak üzere insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini söyledi. Biden, Navalni’nin öldürülmesi ihtimali ile ilgili olarak da “Sonuçların Rusya için yıkıcı olacağını açıkça belirttim” diye konuştu.

 İnsan hakları konusunu gündeme getirmekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Biden, “ABD, kendisinin ve müttefiklerinin hayati çıkarlarına zarar verecek tüm eylemlere yanıt verecektir” dedi. 

Rusya’nın uluslararası normlara uyması halinde işbirliği yapmanın mümkün olacağını vurgulayan Biden, şöyle devam etti: “Putin ile anlaşma sağlama konusunda net bir temel oluşturduk. Putin ile yeni karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar mekanizması kurma konusunda mutabık kaldık.”  

“Zaman yeni bir Soğuk Savaş zamanı değil”

Putin’e ABD’nin siber güvenlik konusunda önemli bir kabiliyete sahip olduğunu gösterdiğini ifade eden Biden, “Eğer temel kuralları ihlal ederlerse, bizim de cevap vereceğimizi vurguladım” dedi. Biden ayrıca, Putin’e siber ve herhangi başka türlü saldırılar için yasaklanması gereken 16 kritik altyapı kuruluşunun bir listesini verdiğini de söyledi.

Rusya ile ikili ilişkileri önemli ölçüde geliştirme konusunda özgün bir bakış açısının bulunduğuna inandığını belirten Biden, “Zaman yeni bir Soğuk Savaş zamanı değil” diye konuştu.  

Putin: “Görüşme ‘oldukça yapıcı’ geçti ve ‘düşmanca’ değildi

Zirvenin ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmenin “oldukça yapıcı” geçtiğini söyledi. Görüşmenin düşmanca olmadığını vurgulayan Putin, “Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı” dedi.

Siber güvenliğin genel olarak dünya, özellikle de ABD ve Rusya için oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” diyen Putin, şunları ekledi: “Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaşma sağladık.”

“Büyükelçilerimiz yeniden görev yerlerine dönecek”

Putin, iştişareler için ülkelerine çağrılan Rusya ve ABD büyükelçilerinin görev yerlerine yeniden dönüş yapmaları konusunda da Biden ile anlaştıklarını duyurdu ve “Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden’la mutabakat sağladık” diye konuştu.  

ABD ve Rusya’nın “nükleer silahsızlanma” için ortak bir sorumluluk paylaştığının altını çizen Putin, şöyle devam etti: “Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.”

Putin görüşmede, Ukrayna meselesini de çok geniş perspektifte olmasa da ele aldıklarını belirtti ve ABD vatandaşı mahkûmların iadesi konusunda bazı tavizler verebileceğini söyledi. 

Putin, “Bu konuyu konuştuk, Başkan Biden Rusya’daki cezaevlerinde tutulan Amerikan vatandaşları üzerinden bu konuyu gündeme getirdi. Bunu tartıştık. O konuda bazı tavizler bulunabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı bu yönde çalışacak” açıklamasını yaptı.  

“Navalni, Rusya yasalarını ihlal ettiğinin farkındaydı”

Putin basın toplantısında, cezaevinde bulunan Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin durumuna da değindi. Navalni’nin adını ağzına almayan Putin, (Navalni’yi kastederek) “Rus yasalarını ihlal ettiğinin farkındaydı. Hakkında arama kararı varken Rusya’ya geldi, tutuklanmak istediğinden eminim” dedi. 

“ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor”

Biden’ın görüşmede insan hakları konusunu gündeme getirdiğini de söyleyen Putin, “ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor” dedi. Rusya ve ABD’nin en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı diyaloglar başlatacağını ve bunun da “iletişim odaklı” olacağını belirten Putin, iki ülkenin imalarda bulunmaktan vazgeçmesi ve çıkarları için çalışmaya başlaması gerektiğini söyledi.  

Biden ile yapıcı ve aynı dili konuştukları bir görüşme yaptıklarını söyleyen Putin, “Biden’ ile genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor” diye konuştu.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.