Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Fransa’da açık havada maske takma zorunluluğu kaldırılıyor, ABD’de virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 600 bini geçti

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 10 Haziran itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 420 milyonu aştı. Fransa’da 17 Haziran’dan itibaren açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırılacağı açıklandı. Nüfusunun yaklaşık yüzde 44’ünü iki doz aşılayan ABD’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 600 bini geçti. ABD’nin New York eyaleti, eyalette yaşayanların yüzde 70’ini aşıladıktan sonra kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nde ülkede normal yaşama geçişin hedeflendiğini söyledi. Çin, hafta sonuna kadar bir milyar doz aşı hedefini geçmeyi planlıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 420 milyonu aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 15 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 420 milyonu aştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koydu. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Yoksul ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Fransa’da, 17 Haziran’dan itibaren açık havada maske takma zorunluluğu kaldırılacak 

2021’in mart-nisan aylarında rekor vaka sayıları bildirimi yapan ve günlük ortalama yeni vaka sayısı 35 bine ulaşan Fransa’da son 24 saatte 3 bin 900 yeni vaka bildirildi. Vaka sayılarında düşüş eğilimi devam eden Fransa, 17 Haziran’dan itibaren açık havada maske zorunluluğunu kaldırmaya hazırlanıyor.

Fransa Başbakanı Jean Castex, bugün (16 Haziran) yaptığı açıklamada, ülke genelinde perşembe gününden (17 Haziran) itibaren açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırılacağını ve pazar gününden (20 Haziran) itibaren de ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlamalarının tamamen kalkacağını duyurdu.  Castex, “Bu çok iyi bir haber. Sokağa çıkma kısıtlamasını planlanan tarihten 10 gün erken kaldırıyoruz” diye konuştu. 

Fransa, şimdiye kadar yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 58’inden fazlasına en az bir doz aşı uygulamayı başarırken ülkede son olarak 12-18 yaş aralığındaki gençlerin aşılanabileceği açıklandı. 

ABD’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 600 bini geçti

Nüfusunun yaklaşık yüzde 44’üne iki doz aşı uygulayan ABD’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 600 bini aştı. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde epidemiyoloji profesörü olan Stephen Morse, “Bu bir trajedi. Bu trajedi önlenebilirdi ancak hâlâ devam ediyor” dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki yetişkin nüfusunun yüzde 70’inin Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 4 Temmuz’a kadar kadar aşılanmasını hedeflediklerini söylemişti. Ancak ülke genelinde aşılama hızının düşmesiyle bu hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağı tartışma konusu oldu.

ABD Devlet ve Bölgesel Sağlık Yetkilileri Derneği’nin baş sağlık görevlisi Dr. Marcus Plescia, “Koronavirüs salgını dünya çapında kontrol altına alınıncaya kadar, vaka sayıları tekrar artabilir ve şu ana kadar kaydettiğimiz tüm ilerlemeyi engelleyebilir. Koronavirüs aşılardan yararlanmayan insanlar için endişeleniyorum. Çok ağır sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler” diye konuştu.  

ABD dünya genelinde vaka ve ölüm sayısında ilk sırada yer alıyor. ABD’yi 29 milyon 570 bini aşkın vakayla Hindistan ve 17 milyon 452 binden fazla vakayla Brezilya izliyor. Dünya çapında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 814 bini aştı. 

ABD’nin New York eyaleti koronavirüs kısıtlamalarını kaldırıyor

ABD’nin New York eyaleti, nüfusunun yüzde 70’ine yakınını aşıladıktan sonra koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanıyor. Eyalette kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte restoranlar, sinema salonları herhangi bir kısıtlama olmadan açılabilecek. Eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, alışveriş merkezlerinde yapılan ateş ölçme uygulamasının kaldırıldığı, kuaför ve spor salonlarının da herhangi bir kısıtlama olmadan hizmet verebileceği duyuruldu. 

New York Valisi Andrew M. CuomoManhattan‘daki Dünya Ticaret Merkezi‘nde yaptığı açıklamada, New York’taki yetişkinlerin yüzde 70’inin en az bir doz koronavirüs aşısını olduğunu duyururken “Bu çok önemli bir gün ve bunu hak ediyoruz çünkü çok zorlu ve uzun bir yol oldu. Bildiğimiz ve alıştığımız hayata dönebiliriz” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, “4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nde” ülkede normal hayata geçmeyi hedeflediklerini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, dün (15 Haziran) Beyaz Saray’dan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nde ülkede normal yaşama geçişin hedeflendiğini söyledi. Biden, “Amerika, geçen yıldan önemli ölçüde farklı bir yaza giriyor. Bir yaz özgürlüğü, bir yaz neşesi. Kutlamalarla dolu bir yaz olacak” dedi.

Biden daha önce de 4 Temmuz tarihine kadar nüfusun yaklaşık yüzde 70’nin aşılanmasını hedeflediklerini açıklamıştı. Ancak ABD’li sağlık yetkilileri, 4 Temmuz’a kadar bu hedefe ulaşılamayacağı görüşünde. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, “Bunun cesur ve iddialı bir hedef olduğuna şüphe yok. 4 Temmuz’da nerede olursak olalım hedefimizi kaybetmeyeceğiz. 5 Temmuz’da ülke genelinde daha fazla insanı aşılamak için kampanyalarımıza devam edeceğiz” dedi. 

Çin, hafta sonuna kadar bir milyar doz aşı hedefini geçmeyi planlıyor

Çin yönetimi, bu ayın sonuna kadar nüfusunun yaklaşık yüzde 40’nı aşılamayı planladığını duyurmuş, aşı dağıtım ve üretim çalışmalarını hızlandırmıştı. Çin hükümet yetkilileri tarafından yapılan yeni açıklamaya göre ise ülke bu hafta sonuna kadar bir milyar doz aşı uygulamış olmayı hedefliyor. 

Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, salı günü (15 Haziran) ülke genelinde 901 milyondan fazla aşının uygulandığı açıklandı. Çin’in en kalabalık şehri olan Guangzhou’daki sağlık yetkilileri, bölgede Delta varyantının baskın olduğunu bildirirken ülke genelinde semptomatik vakalarla birlikte asemptomatik vakaların tespitinin hızlı yapılabilmesi için birçok şehirde toplu test uygulaması yapılması kararlaştırıldı. 

Ulusal Tayvan Üniversitesi Halk Sağlığı Koleji‘nden Prof. Chan Chang-chuan, ülkedeki aşılama sürecinin çok etkileyici olduğunu ancak rakamların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının hâlâ tam olarak bilinmediğini söyledi. Chan, “Bu rakamların doğru olduğunu varsayarsak. Aşılamanın sürü bağışıklığı üzerinde büyük bir etkisi olacak” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.