Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de bir seferde yakalanan en yüksek miktar: Mersin Limanı’ndaki bir geminin muz yüklü konteynerlerinde 1 ton 150 kilo kokain ele geçirildi

Ekvador’da yüklenen Liberya bandıralı bir gemiyle muz kasaları içinde Mersin Limanı’na getirilen 1 ton 150 kilo kokain Gümrük Muhafaza ekiplerince ele geçirildi. Operasyonu sosyal medya paylaşımıyla duyuran Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bu yakalama, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalamasıdır” dedi.

Mersin Valiliği’nin açıklamasına göre, Ekvador’dan Mersin Limanı’na doğru yola çıkan ve muz taşıdığı belirtilen gemide uyuşturucu madde bulunduğu yönünde bir ihbar alındı. Açıklamanın devamı şöyle:  “İhbar üzerine, İl Emniyet Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile koordineli yapılan operasyonel çalışmada, bahse konu konteyner içerisinde 1.000 paket halinde 1 ton kokain ele geçirilmiştir. Sayım ve aramalar devam etmektedir. Tahkikat çok yönlü sürmektedir.”

İhbar üzerine geminin yükünü tarayan gümrük ve emniyet görevlileri, taramada şüpheli yoğunluk tespit etti ve narkotik saptayıcı köpeklerin yardımıyla muz kasalarının içinde saklı olan kokain bulundu. Kasaların içinde 1.000 paket halinde 1 ton 150 kilo kokain ele geçirildi. Ticaret Bakanlığı, bu operasyonda ele geçirilen kokainin şu ana kadar Türkiye’de bir seferde yakalanmış en yüksek miktarda kokain olduğunu belirtti.

Panama’dan Türkiye’ye gelen 616 paket kokain de muz kasalarında gizlenmişti

Türkiye, mayıs ayında da muz kasalarına gizlenmiş kokain haberlerini okumuştu. 6 Mayıs 2021 tarihinde Panama’nın Balboa Limanı’nda, muz taşıyan kasaların içine gizlenmiş 616 paket uyuşturucu ele geçirilmişti. Bu uyuşturucu sevkıyatı da Ekvador’dan yola çıkmıştı ve hedefi Mersin Limanı’ydı. Bu bağlamda, yakın aralıklarla ikinci kez yüksek miktarda kokain Ekvador’dan Türkiye’nin Mersin Limanı’na muz konteynerlerinde taşınırken ele geçirildi.

Operasyonlarda yüksek miktarda uyuşturucu ele geçirilmesi ne anlama geliyor?

Medyascope’un hazırladığı “Uluslararası uyuşturucu ticareti ve Türkiye” açık kaynak araştırması haberi için görüş bildiren narkoterörizm uzmanı Doç. Dr. Mahmut Cengiz, operasyonlarda yüksek miktarda uyuşturucu ele geçirilmesini uyuşturucu kaçakçılarının risk analizleri kapsamında değerlendirmek gerektiğini belirtmişti. Cengiz, “Uyuşturucu maddeyi tonlarca yakalamak başarı demek değil. Hatta büyük miktarlar yakalanıyorsa tüccarlar düşük risk görüyor demek. Eğer kokain kaçakçıları Türkiye’yi tercih ediyorsa buna bir mercek tutmak lazım” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.