Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong polisinden muhalif Apple Daily gazetesine sabah baskını: Gazetenin genel yayın yönetmeni Ryan Law dahil beş kişi gözaltına alındı

Hong Kong ulusal güvenlik polisi, dün (16 Haziran) Çin karşıtı yayınlarıyla bilinen muhalif Apple Daily gazetesine baskın yaparak genel yayın yönetmeni Ryan Law’ın da aralarında olduğu beş yöneticiyi gözaltına aldı.

Ryan Law

Hong Kong yönetimi tarafından yapılan açıklamada, 1995’ten bu yana faaliyet gösteren Apple Daily gazetesinin üst düzey yöneticilerinin, Haziran 2020’de Pekin yönetimi tarafından kabul edilen “Ulusal Güvenlik Yasası”nı ihlal ettikleri, Hong Kong ve Çin yönetimlerine uygulanabilecek yabancı yaptırımları konu alan makalelerin yayımlanmasında rol oynadıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları belirtildi.

Gözaltına alınanlar arasında gazetenin genel yayın yönetmeni Ryan Law, CEO’su Cheung Kim-hung, Operasyon Direktörü (COO) Chow Tat-kuen, gazetenin dijital platform direktörü Cheung Chi-wai ve genel yayın yönetmeni yardımcısı Chan Puiman bulunuyor. Next Digital adlı Hong Kong merkezli medya şirketinin bünyesinde bulunan gazeteye bağlı şirketler Apple Daily LimitedApple Daily Printing Limited ve AD Internet Limited‘ın varlıklarının da “güvenlik yasası kapsamında” dondurulduğu açıklandı.

Hong Kong Güvenlik Şefi Jhon Lee, polisin gazeteye yaptığı baskınla ilgili konuşurken Apple Daily gazetesi yöneticilerinin mesleklerini kötüye kullanarak ulusal güvenliği tehlikeye attıklarını söyledi. Lee, “Bu insanlar işlerini yapan normal gazetecilerden farklı. Lütfen onlardan uzak durun. Bu suçlularla işbirliği yapmamalısınız. Onlarla hareket eden herkes ağır bedeller ödemek zorunda kalır. Onlarla iletişimi kesmezseniz pişman olabilirsiniz. Hong Kong yasaları çerçevesinde gazetecilik faaliyetlerinizi özgürce yapabilirsiniz” dedi.

Hong Kong Polis Güçleri’nden Kıdemli Amir Steve Li Kwai-wah ise polisin basın özgürlüğüne değer verdiğini belirterek, “Biz medyayı değil, ulusal güvenlik yasasını ihlal eden bir örgütü hedef alıyoruz” diye konuştu.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Asya Programı Koordinatörü Steven Butler ise polise “Son yapılan gözaltılarla Hong Kong’un basın özgürlüğünü desteklediği fikri tamamen ortadan kalktı. Hong Kong’u kontrol altına alan Çin, muhalif olarak gördüğü gazeteye baskın düzenleyebilir hatta ortadan kaldırabilir” diyerek tepki gösterdi.

Apple Daily’nin sahibi demokrasi yanlısı aktivist Jimmy Lai 2019 yılında tutuklanmıştı?

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, Apple Daily gazetesinin sahibi olan demokrasi yanlısı aktivist Jimmy Lai de daha önce ulusal güvenliği tehlikeye atmakla suçlanmış ve 2019 yılında tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Lai, “Ulusal Güvenlik Yasası” kapsamında yabancı güçlerle gizlice işbirliği yaparak ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve toplumu bölmekle suçlanmış, Pekin hükümeti de Apple Daily’nin kapatılmasına yönelik çağrıda bulunmuştu.

Hong Kong’da yürürlüğe giren “Ulusal Güvenlik Yasası”

Pekin’deki Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nde 30 Haziran 2020 tarihinde oybirliğiyle kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

1 Ağustos 2020’de onaylanan yasayla “ayrılıkçılık, yıkıcılık ve dış güçlerle işbirliği yapmak” suç sayıldı. Yasa ile Çin medyası tarafından “Hong Kong’un vatan hainleri” olarak nitelendirilen muhalif gazeteciler, iş insanları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere üç yıldan müebbette kadar hapis cezası verilmesinin yolu açıldı.

Geçmişe dönük suçlamalar yapılabilmesinin önünün açılmasıyla uluslararası kamuoyunda tepki çeken yasa kapsamında geçmişe dönük inceleme veya gözaltıların yapılmayacağı güvence altına alınmıştı ancak Apple Daily gazetesine bu sabah yapılan ve yaptırımı konu aldığı belirtilen makalelerin bir kısmının yasa yürürlüğe girmeden, 2019 yılında yayımlandığı belirtildi.  

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.