Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanadalı yerliler geleneksel isimlerini kullanabilecek: Hükümet, yüzlerce isimsiz mezarın ortaya çıkardığı asimilasyon skandalını telafi etmek için yeni isim politikasını uygulamaya koydu

Geleneksel isimleri yerine Avrupai isimler kullanmak zorunda bırakılan Kanadalı yerli halk, yeni uygulama ile orijinal adlarını almak için başvuruda bulunabilecek. Son zamanlarda isimsiz mezarların bulunmasıyla ülkenin sömürge tarihindeki hak ihlalleri ve trajedileri açığa çıkmıştı. Yeni isim politikasının uygulanması, hükümetin sömürge geçmişindeki suiistimalleri telafi etme çabası olarak nitelendirildi.

The Guardian’ın haberine göre resmi belgelerde, geleneksel isimlerini kullanamayan Kanadalı yerli halk, yeni uygulama ile orijinal adlarını almak için başvuruda bulunabilecek. Sömürge yıllarında, Kanadalı yerlilerin isim verme geleneklerinin sekteye uğratıldığını ve bu şekilde aile bağlarının tespitinin güçleştiğini kabul eden Yerel Halk Hizmetleri Bakanı Marc Miller, yeni uygulama ile yerli isimlere itibarının iade edileceğini söyledi.

Yeni uygulamanın duyurulmasından bir süre önce, eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 adet isimsiz çocuk mezarı bulunmuştu. 1800’lü yıllardan itibaren 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden alınarak yatılı okullara yerleştirildiği biliniyor. Federal hükümet ve dini kurumlar tarafından yönetilen okullarda, çocuklara zorla İngilizce öğretiliyor ve orijinal isimleri Hıristiyan isimleri ile değiştiriliyordu.

Kanada’nın Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 2015 yılında yerli halklarla Kanada hükümeti arasında uzlaştırmaya yardımcı olmak için 94 maddelik eylem çağrısında bulundu. Önerilerin çoğu dikkate alınmadı. Çağrıdan altı yıl sonra uygulamaya konulan yeni isim politikası ise komisyonun 17’nci çağrısının ardından gerçekleşti.

Yeni uygulama, yalnızca yatılı okullardan kurtulanları ya da geleneksel isimlerini resmi belgelerde kullanmak konusunda tereddüt edenleri ilgilendirmiyor. Kanada Kızılderilileri (First Nations), Inuit ve Métis kökenli tüm vatandaşlar isim politikasından faydalanabilecek.

Ne olmuştu?

2021 yılının Mayıs ayında, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Kamploops kentinde, önceki yıllarda asimilasyon merkezi olarak kullanılan bir yatılı okulun bahçesinde, 215 yerli çocuğa ait ceset kalıntılarına rastlandı. Bulunan cansız bedenler bahçenin, isimsiz cenazelerin bulunduğu toplu mezarlık olduğunu ortaya çıkardı. 

Kamloops Hint Yatılı Okulu adındaki kurum, 1890’da Katolik kilisesinin önderliğinde kurulmuş ve 1978’de kapatılmıştı. Okul, yerli çocukların anadillerini konuşmalarını ve kültürel pratiklerini uygulamalarını önleyerek onları asimile etmek için kurulmuştu. Bu okul, benzer amaçlarla açılan Kanada çapındaki yatılı okullar ağının bir parçasıydı. Bu kurumlarda çocuklar fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete ve zorla çalıştırmaya maruz kalıyorlardı.

Kanada hükümeti 2008 yılında, yatılı okullardan kurtulanlardan özür dilemişti. 2015’te ise Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, hazırladığı raporda olayları “kültürel soykırım” olarak nitelendirmişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.