Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, köleliğin kaldırıldığı 19 Haziran’ı “ulusal bayram” ilan etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1865 yılında köleliğin kaldırılmasının yıldönümü olarak anılan ve “Juneteenth” olarak bilinen 19 Haziran’ın “ulusal bayram” olmasını öngören yasayı onayladı. 

Beyaz Saray’da düzenlenen toplantıda konuşan Biden, ABD’deki kölelik tarihine dikkat çekerek, “Büyük toplumlar, en acılı anılarını görmezden gelmez, onları kucaklar. Büyük toplumlar kaçmaz, hatalarının sonuçları ile yüzleşirler. Yaptığımız hatalar ile barışıyoruz. O anları hatırlayarak iyileşmeye ve güçlenmeye başlıyoruz” dedi. 

Biden yasayı imzalamadan önce, “Sadece birkaç aydır başkanlık yapıyorum ancak bu benim için başkan olarak sahip olacağım en büyük onurlardan biri” diye konuştu.

Biden konuşmasının ardından, 19 Haziran’ın ulusal bayram olması için Temsilciler Meclisi ve Senato’dan onay alan yasayı imzaladı. Yasa Senato’da oybirliğiyle, Temsilciler Meclisi’nde ise 14’e karşı 415 oy ile kabul edilmişti. 

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de imza töreninde hazır bulundu. Bugünün tarihine ve tasarıyı geliştirmek için özenle çalışan siyah milletvekillerinin varlığına değinen Harris, “Başkan Abraham Lincoln’ün Özgürlük Bildirgesi’ni imzaladığı yerden birkaç adım uzaktayız ve burada Başkan Biden’ın 19 Haziran’ı ulusal bayram ilan etmesine tanık oluyoruz. Çok uzaklardan geldik, gidecek çok yolumuz var ama bugün bir kutlama günü” dedi. 

Alınan kararı olumlu karşılayan siyah ABD’lilerin birçoğu sistematik ırkçılığa karşı daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 

ABD’de 19 Haziran 1865 tarihi, köleliğin sona erdirildiği gün olarak kabul ediliyor. Başkan Abraham Lincoln’ün 1862 yılında imzaladığı ve 1863 yılında yürürlüğe giren Özgürlük Bildirgesi, siyah köleleri özgürlüklerine kavuşturmuştu. 19 Haziran 1865 tarihinde ise Kuzey Birliği komutanlarından General Gordon Granger, Teksas eyaletinin Meksika kıyısındaki Galveston kentine gelerek burada yaşayan siyah kölelere özgür oldukları haberini vermişti. 

Siyah ABD’liler, “Juneteenth” olarak bilinen 19 Haziran’ı her yıl şarkılar, festivaller ve geçit törenleri ile kutluyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.