Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhafazakar aday İbrahim Reisi kazandı

İran’da dünkü (18 Haziran) cumhurbaşkanlığı seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre muhafazakâr aday İbrahim Reisi kazandı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in desteği ile seçimlerin favorisi olarak gösterilen Yargı Erki Başkanı Reisi, oyların yüzde 62’sini aldı ve ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı oldu. 

İran’ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

İranlılar dün (18 Haziran) ülkenin sekizinci cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 62’sini alan muhafazakâr aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, seçimlerin ilk sonuçlarını paylaştı. Örf, Reisi’nin, şimdiye dek sayılan 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini aldığını duyurdu. Reisi’nin en güçlü rakibi olarak gösterilen reformist aday Abdunnasır Himmeti ise oyların 2 milyon 400 binini alabildi. 

Bu sonuçlara göre oyların yüzde 62’sini alan Reisi, birinci turda seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1’i geçti ve İran’ın sekizinci cumhurbaşkanı oldu. 

Abdunnasır Himmeti, Muhsin Rızai ve Kadızade Haşimi, rakipleri Reisi’yi kutladı. Himmeti açıklamasında, “Umarım dini lider Hamaney liderliğindeki yönetimimiz, İslam Cumhuriyeti’ni gururlandıracak ve ülkenin refahını sağlayacak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan Hasan Ruhani de Reisi’yi kutladı. Devlet televizyonundaki konuşmasında Reisi’nin ismini vermeden “Halkın seçtiği cumhurbaşkanını kutlarım” diyen Ruhani, 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini belirtti. 

59 milyon seçmen bulunan İran’da 28 milyon kişinin sandık başına gittiği belirtiliyor.

Reisi’nin 3 Ağustos günü göreve başlaması bekleniyor.

Reisi, dört yıl önceki seçimlerde de Hasan Ruhani’ye karşı yarışmış ve oyların yüzde 38’ini almıştı. 

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in müttefiki olarak bilinen 60 yaşındaki Reisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yaptırım listesinde bulunuyor. Reisi, İran Devrim Muhafızları tarafından da destekleniyor. 

59 milyon seçmen bulunan İran’da 28 milyon kişinin sandık başına gittiği belirtiliyor. 

Halkın büyük bir çoğunluğunun kötüleşen ekonomik zorluklar, Anayasa Koruyucular Komitesi’nin seçimlerde yarışacak bazı adaylara izin vermemesi, seçimlere günler kala adayların yarıştan çekilmesi, baskıcı ve kurallarla dayalı yönetimden kaynaklanan hayal kırıklığı nedeniyle sandık başına gitmedi. Muhalifler ve reform yanlıları, Reisi’nin rakipsiz yarıştığını belirterek seçimleri boykot etti. 

İran’da cumhurbaşkanının siyasi gücü kısıtlı çünkü İran, ruhani liderin siyasi vesayeti altında bulunuyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.