Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Filistin, İsrail ile yapılan aşı anlaşmasını iptal etti, Brezilya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini geçti

Filistin, İsrail ile yapılan aşı anlaşmasını, aşıların son kullanma tarihlerinin çok yakın zamanda dolacak olması nedeniyle iptal etti. Hindistan’da son üç hafta içinde 30 bini aşkın kişide mukormikoz (kara mantar) olarak bilinen göz hastalığı tespit edildi. Brezilya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini geçti. Salgının hızla yayıldığı Maldivler’de emekli sağlık çalışanları göreve çağrıldı. Rusya’nın başkenti Moskova’da bir gün içinde 9 bin 120 yeni vaka bildirildi. Dünya genelinde 21 Haziran itibarıyla uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 620 milyonu geçti. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), cumartesi (19 Haziran) itibarıyla ülke genelinde toplam 1 milyar 10 milyon 489 bin doz aşı uygulandığını açıkladı.

Filistin, İsrail’le yapılan aşı anlaşmasının iptal edildiği duyurdu

Filistinli yetkililer, İsrail ile yapılan 1 milyon dozluk aşı anlaşmasının, aşıların son kullanma tarihlerinin çok yakın zamanda dolacak olması nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. 

Filistin Sağlık Bakanı Mai Alkaila, İsrail’in Filistin’e göndereceği yaklaşık 1 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısının son kullanma tarihinin temmuz ayının sonunda sona ereceğini belirterek, “Aşı dozlarını kullanmak için yeterli zamanımız yok ve bu nedenle anlaşmayı iptal ettik” dedi.

Filistin Yönetimi sözcüsü İbrahim Melhem ise “İsrail’den alınacak aşılar içerisindeki 90 bin doz aşının, anlaşmada yer alan özelliklere uymadığı tespit edildi” diyerek ilk parti aşıların iade edileceğini ve anlaşmanın feshedileceğini söyledi. Melhem, aşıların son kullanma tarihlerinin belirtilenden daha yakın olduğunu kaydetti.

İsrail’in yeni Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz ise cuma günü (18 Haziran) resmi Twitter hesabı üzerinden, “Koronavirüs sınır tanımaz ve insanlar arasında ayrım yapmaz. Aşı takas anlaşması her iki tarafın da yararına olacak. İsrail ile diğer bölgelerdeki Filistinli komşuları arasında iş birliğini umuyoruz” dedi. 

İsrail’de yeni kurulan koalisyon hükümetinin başbakanı Naftali Bennett’in resmi ofisinden yapılan açıklamada ise aşı dozlarının son kullanma tarihi açıklamadan, “İsrail, Filistin Yönetimi ile bir anlaşma imzaladı ve süresi dolmak üzere olan yaklaşık bir milyon doz Pfizer aşısını tedarik edecek” denildi.

Aşılama programında en hızlı ilerleyen ülkelerden İsrail, artan tepkiler üzerine geçen ocak ayında Filistin’e 5 bin doz aşı göndermeyi kabul etmişti. Rusya ise şubat ayında İsrail ablukası altındaki Gazze’ye 2 bin doz aşı yollamıştı. Fakir ülkelerin aşıya rahat erişmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde kurulan COVAX da mart ayında Filistin Yönetimi’ne 38 bin dozu Pfizer-BioNTech ve 24 bin dozu AstraZeneca aşısı olmak üzere yaklaşık 62 bin doz aşı göndermişti.

Hindistan’da “kara mantar” paniği

Hindistan, son üç hafta içerisinde ülke genelinde 30 bini aşkın kişide mukormikoz (kara mantar) olarak bilinen göz hastalığının tespit edildiğini ve şu ana kadar 2 bin 100 kişinin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği açıkladı. Sağlık yetkililerin yaptığı açıklamada, kara mantar hastalığının genellikle koronavirüs geçirmiş kişilerde görüldüğü belirtildi.

Öte yandan kara mantar hastalığının insandan insana bulaşmadığı ancak zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler için ciddi enfeksiyon riskleri taşıdığı belirtiliyor. Kara mantar hastalığında burun tıkanıklığı, yüzde şişme, burunda siyah kabuklanma, baş, yüz ve göz ağrısı gibi belirtiler görülüyor. Uzmanlar kara mantarın erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde yüzde 50 oranında öldürücü bir hastalık olduğu konusunda uyarıyor. 

Hindistan’daki kara mantar salgınının nedenlerini inceleyen bir uluslararası çalışmanın baş yazarlarından mikrobiyolog Dr. Arunaloke Chakrabarti, Hindistan’daki birçok doktorun koronavirüs tedavisinde iltihabı azaltmak için kullanılan anti-inflamatuar özellikteki steroidleri Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği dozun çok üstünde kullandıklarını ve bu ilacın kişilerin bağışıklık sistemini kara mantara karşı daha zayıf bir hale getirmiş olabileceğini söyledi.  

Hindistanlı epidemiyolog Dr. Dileep Mavalankar ise “Kara mantar, koronavirüs vakaları azaldıkça şu anki etkisini yitirecek. Ancak bu hastalığa neyin neden olduğunu öğrenmezsek yaşanabilecek üçüncü dalgada tekrar etkisini göstermeye başlayabilir” dedi. 

Brezilya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini geçti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hindistan’da sonra dünyada koronavirüs kaynaklı en fazla ölüm bildiren ülke olan Brezilya’da, son açıklanan verilere göre virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini aştı.

Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, ülke genelinde şu ana kadar yaklaşık 18 milyon kişi virüse yakalanırken son 24 saatte ise 73 bin yeni vaka tespit edildi. Ülkede günlük ortalama 2 bin kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs salgınıyla mücadelede yeterli önlemleri almadığı için kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ederken hafta sonu Brezilya genelinde birçok insan ülkenin yavaş aşılama programı nedeniyle hükümeti protesto etti.

Brezilya’nın kuzeyinde bulunan Amapá eyaletindeki bir koronavirüs tesisinin yöneticisi olan Dr. Aljerry Rêgo“Bu çok tehlikeli bir durum. Amazon’da zaten yeterli olmayan halk sağlığı sistemi virüsle birlikte daha da yetersiz bir hale geldi” dedi. 

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA) eski Başkanı Gonzalo Vecina ise virüse bağlı ölümlerde yakın zamanda bir artış olabileceğini vurgulayarak, “Aşılamanın etkilerini görmeye başlamadan önce can kaybının 700-800 bine ulaşacağını düşünüyorum” dedi.

Diğer yandan Brezilyalı aktivistler Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan Copacabana Plajı‘na koronavirüsten hayatını kaybedenleri anmak ve Devlet Başkanı Bolsonaro’nun salgın önlemlerini protesto etmek için 500 adet kırmızı gül koydu. Brezilya merkezli sivil toplum kuruluşu olan Rio de Paz tarafından düzenlenen gösteride, hükümetin salgına karşı daha etkili politikalar uygulaması çağrısında bulunuldu. 

Maldivler’de vaka sayıları artıyor, emekli sağlık çalışanları göreve çağırıldı

Hint Okyanusu’nda yaklaşık 1,200 adadan oluşan Maldivler‘de bulunan en büyük koronavirüs tesisinde yaklaşık 300 yatak ve hastalar için oksijen kaynağı bulunuyor ancak son haftalarda bölge genelinde hızla artan vaka sayıları nedeniyle yeni hastanelere ihtiyaç duyulduğu ve emekli sağlık çalışanlarının göreve çağrıldığı açıklandı. Öte yandan ülkenin tek tıp fakültesinde eğitim görmeye devam eden birçok öğrencinin de başkent Male’deki koronavirüs hastanelerine çağırıldığı açıklandı.

Maldiv Cumhuriyeti Sağlık Danışmanı Nazla Musthafa, “Olası bir yeni dalgaya her zaman hazırlıklıydık. Ancak bu kadar ani ve hızlı bir dalgayı beklemiyorduk” dedi. Haziran ayı sonu itibariyle ülkede yaşayan 540 bin kişinin yüzde 59’unun en az bir doz aşısını olduğu belirtilirken ülkede salgın boyunca bildirilen 200 ölümün yarısı geçen mayıs ayında bildirildi. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Maldivler temsilcisi Marjan Montazemi, başkent Male’de hemen hemen her ailede en az bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve rakamların diğer ülkelere oranla daha az dikkat çektiğini ancak rakamların Maldivler için bir hayli riskli bir seviyede olduğunu söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova, bir gün içinde 9 bin 120 yeni vaka bildirdi 

Rusya’nın başkenti Moskova’da, 19 Haziran Cumartesi günü 9 bin 120 yeni vaka bildirildi. Rusya hükümetinin açıkladığı verilere göre, yeni vaka ortalaması son günlerde 3 binden 9 binlere çıkarken vakaların birçoğunda “Hindistan varyantı” olarak bilinen Delta varyantının tespit edildiği açıklandı. 

Moskova Belediye Başkanı Yardımcısı Anastasia Rakova, şehirde bulunan hastanelerdeki yatak kapasitelerinin önümüzdeki haftalarda 17 binden 24 bine çıkarılacağını açıkladı. Rusya’da şu ana kadar 5,3 milyon vaka tespit edilirken toplam vaka sayılarının yarısının, ülkede salgının merkez üssü olarak tanımlanan başkent Moskova’da görüldüğü belirtildi.  

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin ise Delta varyantının, yeni vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu ve salgın kısıtlamalarının artırılmasının yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı. 

Aşılama programında Sputnik VEpiVacCoronaCoviVac ve tek dozluk Sputnik Light aşılarının kullanıldığı Rusya’da, halkın önemli bir kısmının aşılara karşı tereddütlü olması yetkilileri endişelendiriyor. Yakın dönemde yapılan bağımsız bir ankete göre Rusların yüzde 60’ı aşı olmayı düşünmüyor.

Ülke genelinde artan vaka sayılarının ardından Sağlık Bakanı Sobyanin, hizmet sektöründe çalışan tüm Ruslar için aşıların zorunlu hale getirildiğini ve 15 Ağustos tarihine kadar hizmet sektöründe çalışanların yüzde 60’nın aşılanması gerektiğini açıklamıştı. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 620 milyonu geçti

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 21 Haziran Pazartesi günü itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 620 milyonu aştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya çıkardı. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde uygulanırken şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler, DSÖ liderliğindeki COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Çin’de uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyarı geçti

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) tarafından yapılan açıklamada, geçen cumartesi günü (19 Haziran) itibariyle ülke genelinde toplam 1 milyar 10 milyon 489 bin doz aşı uygulandığı söyledi. Çin, son rakamlarla şu ana kadar dünya genelinde uygulanan 2 milyar 620 milyon aşının neredeyse yüzde 40’nı temsil ediyor.

Çin devlet medyası Xinhua, NHC verilerine göre ülkede son beş günde 100 milyon doz aşı uygulandığı aktarırken kuruluşun ilgili haberinde, “Çin’in uygulanan aşı miktarını 100 milyon dozdan 200 milyon doza çıkması 25 gün, 200 milyondan 300 milyona çıkması 16 gün ve 800 milyondan 900 milyona çıkması ise altı gün sürdü” ifadeleri kullanıldı. 

Çin hükümeti ayrıca, Sinopharm ve Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşılarını 18 yaşın altındaki insanlarda uygulamaya başladı. NHC Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, Pekin’in yıl sonuna kadar nüfusun en az yüzde 70’ini aşılamayı hedeflediğini söyledi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.