Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’daki yerel seçimlerde merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi yüzde 27 oy alırken Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi yüzde 11’de kaldı

Fransa’da dün (20 Haziran) yapılan yerel seçimlerde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (LREM) ağır bir yenilgi aldı. Yerel seçimlerin ilk turunda sandığa gidenlerin oranı yüzde 34 olarak belirlendi. Sandık çıkış anketlerine göre, ana muhalefetteki merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), yüzde 27’lik oy oranı ile en fazla oy alan parti oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci turu 27 Haziran’da yapılacak.

Hafta sonu yapılan seçimler ile Fransa’nın, biri denizaşırı olmak üzere 14 bölgesinin ve 96 ilinin meclis üyeleri belirlendi. İlk sonuçlara göre seçimlerde, Cumhuriyetçiler Partisi (LR) yüzde 27’lik oy oranıyla birinci oldu. Onu aldığı yüzde 19’lik oy oranıyla Ulusal Cephe (RN) izledi. LREM yüzde 11’de kalırken Yeşiller (EELV) ve Sosyalist Parti (PS) de ilk turu yüzde 11’lik oy oranlarıyla tamamladı.

Sandık çıkış anketlerine göre, Fransa’da dün (20 Haziran) yapılan bölgesel yerel seçimlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (LREM) ve onun en büyük rakiplerinden aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe beklediğini bulamadı. LREM milletvekillerinden Aurore Berge, seçim sonuçlarında aldığı yenilgiyi, “demokratik bir tokat” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıldan az süre kalan Fransa’da bu sonuçlar, Macron ve partisi için büyük bir darbe olarak görülüyor.

Bölgesel seçimlerde Le Pen’in partisi de umduğu başarıyı sağlayamadı. Seçimlerden önce Le Pen’in partisinin en az bir bölgeyi kazanması bekleniyordu.

Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen bölgesel seçimlerin ikinci turu, 27 Haziran’da yapılacak.

Seçmenlerin yüzde 66’sı sandığa gitmedi

Fransızlar’ın yaklaşık yüzde 66’sı seçime katılmadı ya da çekimser kaldı. Bunun en önemli nedeni olarak halkın, politikacılara ve partilere olan güven kaybı gösteriliyor. Sonuçlar ve katılımın düşük olması, tüm partilere gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bir uyarı olarak görüldü.

Seçimlere katılımın düşüklüğünden hükümeti sorumlu tutan ve bu durumu “sivil felaket” olarak yorumlayan Le Pen, “Artık şununla açıkça yüzleşelim, seçimlere bu kadar az insanının katılması seçim sistemine olan güvensizlikten kaynaklanıyor. Bu durum seçmenlerde ‘Nasıl olsa bir şey değişmeyecek’ algısının oluşmasına neden oluyor” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.