Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Tokyo Olimpiyatları’na 10 bin Japon seyirci alınacak, aşılamada başarılı bir grafik çizen İsrail’de “Delta varyantı” endişesi

Koronavirüs salgını sebebiyle geçen yaz iptal edilen ve bu yıl yapılması planlanan 2020 Tokyo Olimpiyatları’na 10 bin Japon seyirci alınmasına karar verildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 55 milyon doz koronavirüs aşısının dünyaya dağıtım planını açıkladı. ABD’de genç vatandaşlar, yaşlılara göre daha az aşı yaptırıyor. Hindistan bir günde 7,5 milyon kişiyi aşıladı. Nüfusunun büyük bir bölümünü aşılayan İsrail, dünya genelinde hızla yayılan Delta varyantına karşı önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi. 

Tokyo Olimpiyatları için geri sayım sürerken anketlere göre Japonya halkının yüzde 70’i oyunların ertelenmesi ya da iptal edilmesini istiyor.

Tokyo Olimpiyatları’na 10 bin Japon seyirci alınacak

2020 yılının yaz aylarında yapılması planlanan ancak mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle 2021 yazına ertelenen Tokyo Olimpiyatları’na 10 bin Japon seyirci alınması kararlaştırıldı.

23 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olimpiyatlara yurtdışından gelen seyircilerin alınmayacağı daha önce açıklanırken 2020 Tokyo Olimpiyat Komitesi’nin başındaki Seiko Hashimoto, hükümetin Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile oyunlara seyirci alınması konusunda anlaştığını belirterek, “İzleyicilerin sayısı, toplam kapasitenin yüzde 50’sinin üzerine çıkmayacak ve en fazla 10 bin kişi içeride olabilecek” dedi.

Öte yandan Japon hükümet yetkilileri, oyunlar öncesi veya esnasında salgında durumun kötüleşmesine bağlı olarak seyircisiz bir olimpiyat düzenleme seçeneğinin her daim masada olduğunun altını çizdi.

Kamuoyu anketlerine göre, Japonya halkının yüzde 70’i salgın korkusu nedeniyle olimpiyat oyunlarının ertelenmesi ya da iptal edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Ülkede geçen hafta başkent Tokyo ve sekiz ayrı vilayette salgın nedeniyle uygulanan olağanüstü hal önlemleri kaldırılmıştı. Tokyo’da bugüne kadar 176 bin vakaya rastlanırken 2 bin 100 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülke genelinde ise 787 binden fazla vaka açıklanırken 14 bin 408 kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Büyük ekonomiler arasında aşılama hızında diğer ülkelerin gerisinden gelen Japonya’da şu ana kadar toplam 32,9 milyon doz aşı uygulanırken iki doz aşıları tamamlanan kişi sayısı 9 milyon 760 bini (nüfusun yüzde 7,7’si) geçti.

ABD, 55 milyon aşının dünyaya nasıl dağıtılacağını açıkladı

ABD’de haziran ayının sonuna kadar 80 milyon doz aşıyı dünya ülkeleri ile paylaşacaklarını duyuran ve 25 milyon doz aşının dağıtım planını daha önce açıklayan Joe Biden yönetimi, kalan 55 milyon doz aşı için dağıtım planını açıkladı. Açıklanan plana göre, 55 milyon doz aşının yüzde 75’i Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) liderliğinde fakir ülkelerin aşıya erişimini hızlandırmak için oluşturulan COVAX programına, yüzde 25’i de doğrudan ihtiyaç sahibi ülkelere dağıtılacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, hükümetin ABD merkezli aşı üreticisi firmalarla daha yakından çalışmaya hazır olduğunun altı çizilirken 500 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısının düşük ve orta gelirli ülkeler ile paylaşılmasının hedeflendiği belirtildi.

Genç Amerikalılar yaşlılara göre daha az aşı yaptırıyor, aşılamada eğitim seviyesi ve gelir adaletsizliği büyük rol oynuyor

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri’ne (CDC) göre, genç ABD’liler yaşlılara göre daha az aşı oluyor. CDC’nin raporuna göre bu durumun ortaya çıkmasında yaşın yanı sıra, eğitim ve gelir durumu gibi faktörler de kritik rol oynuyor.

ABD’de 22 Mayıs itibarıyla 65 yaş üstü kişilerde aşılanma oranı yüzde 80 iken aynı oran 18-29 yaş grubunda yüzde 38 civarında. Eğer aşı yapma oranlarında bir değişiklik olmaz ise ağustos sonunda, 18-29 yaş grubunun yüzde 58’i, 65 yaş üstü vatandaşların ise yüzde 95’i aşılanmış olacak.

Yapılan ikinci bir araştırma ise ülkede 18-39 yaş grubundaki vatandaşların yüzde 24,9’unun aşı yaptırmaya isteksiz olduğunu ortaya koydu. Bu kitlenin büyük bir bölümünü siyahlar, düşük gelir grubu, sağlık güvenceleri bulunmayan, büyük şehirlerde yaşamayan ve düşük eğitim düzeyine sahip bireyler oluşturuyor.

Doğum günü partileri: koronavirüsün yeni yayılım yöntemi 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan yeni bir araştırmaya göre, doğum günü partisi düzenlenen evlerde koronavirüsün yayılma olasılığı ortalama yüzde 30 daha fazla.

2020 yılının ilk 45 haftasında toplanan sağlık sigortası verilerinden yola çıkılarak yapılan araştırmada, küçük toplulukların bir araya gelmesinin koronavirüsün yayılımına olan etkisi incelendi.

Çalışmanın bulgularına göre, virüs yayılımının yoğun olduğu bölgelerde yapılan doğum günü partilerinin virüsün yayılımına davetiye çıkardığı belirtildi.

Hindistan’da rekor aşılama: Bir günde 7,5 milyon kişi aşılandı

Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 21 Haziran Pazartesi günü ülke genelinde 7,5 milyon insan aşılandı. Bu sayı, ülkede şu ana kadar yapılan günlük en fazla aşı dozu sayısı olarak kayıtlara geçerken yetkililer, salgının üçüncü dalgasından kaçınabilmek için aşılama programının hızlandırılması gerektiği görüşünde.

Resmi verilere göre 22 Haziran Salı günü itibarıyla 283 milyon dozdan fazla aşı uygulayan Hindistan’da iki doz aşıları tamamlanan kişi sayısı ise 50 milyon 600 bini (nüfusun yüzde 3,7’si) geçti.

Nisan ve mayıs aylarında salgının en zor günlerini yaşayan ülkede vaka sayıları tekrar düşüş eğilimi gösterirken son verilerle birlikte virüse yakalanan kişi sayısı 42 bin 640 artarak 30 milyonu aştı. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da bin 167 artışla 389 bine ulaştı.

İsrail, Delta varyantına karşı tedbirleri artırıyor

Uygulanan yaklaşık 11 milyon doz aşıyla aşılama programında başarılı bir grafik çizen ve nüfusunun yüzde 57’sini iki doz aşılayan İsrail, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan ve şu an İngiltere başta olmak üzere onlarca ülkede vaka sayılarının artmasına sebep olan Delta varyantına karşı önlemleri sıkılaştırıyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, özellikle çocukların ülkede görülen ekstra bulaşıcı Delta varyantına karşı acilen aşılanması gerektiği belirtildi.

Geçen aylarda çocukların Pfizer-BioNTech aşısı ile aşılanmasına izin veren İsrail’de, son haftalardaki vakaların yarısından fazlası 16 yaş altındaki çocuklarda görülüyor. Pazartesi günü açıklanan bakanlık verilerine göre, ülkede tespit edilen yeni vakaların yüzde 70’ini Delta varyantı oluşturuyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.