Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: “Yaptırımlar kalksa bile ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeyeceğim”

İran’da cuma günkü (18 Haziran) cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan muhafazakâr İbrahim Reisi, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez konuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yaptırım listesinde bulunan Reisi, göreve başladıktan sonra İran’ın dış politikasının nükleer anlaşma ile sınırlı kalmayacağını ve tüm dünya ile etkileşime gireceklerini söyledi. Reisi, “Hükümetimin önceliği bölgedeki komşularımız ile ilişkileri geliştirmek olacak” dedi.

İran’da cuma günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi, dün (21 Haziran) başkent Tahran’daki Şehir Beheşti Konferans Salonu’nda toplantı düzenledi

Reisi, göreve başladıktan sonraki dış politika önceliğinin nükleer anlaşma ile sınırlı kalmayacağını ve Körfez’deki diğer Arap ülkeleri ile ilişkileri düzeltmek için birtakım adımlar atacağını söyledi. İran’ın tüm dünya ile etkileşim kurmasının önemini vurgulayan Reisi, “İran dünyayla etkileşim istiyor. Hükümetimin önceliği bölgedeki komşular ile ilişkileri geliştirmek olacak” diye konuştu.  

Reisi açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ulusumuz baskılara direndiğini göstermiştir ve onların da hükümetimizin dış politikasının nükleer anlaşma ile başlamadığını ve nükleer anlaşma ile sınırlı olmayacağını bilmeleri gerekir. Dış politikada tüm dünya ülkeleri ile angajman, geniş ve dengeli bir etkileşimi ilke edineceğiz.”

“Suudi Arabistan, Yemen’deki müdahalelerini durdurmalı”

İran’ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan ve müttefiklerinden, Yemen’deki müdahaleleri derhal durdurmalarını isteyen Reisi, “Komşularla ilişkiler hükümetimizin öncelikleri arasında olacaktır. Suudi Arabistan ile ilişkilerin kurulmasında ve büyükelçiliklerin açılmasında bizce hiçbir engel yoktur” dedi.  

“İran halkının çıkarlarını nükleer anlaşmaya bağlamayacağız”

“İran halkının çıkarlarını nükleer anlaşmaya bağlamayacağız” diyen Reisi, Tahran’ın sırf müzakere olsun diye nükleer müzakereleri yürütmeyi planlamadığını ve müzakerelerin sonucunun ülkenin egemenlik haklarına uygun olması gerektiğini belirtti. ABD’yi ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ı nükleer anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan Reisi, “Vaşington’u anlaşmaya geri dönmeye ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyorum” diye konuştu.  

“Yaptırımlar kalksa bile Biden ile görüşmeyeceğim”

Anlaşmanın uygulanabilmesi adına ABD yaptırımlarının tümüyle kalkması ve bunun da Tahran tarafından doğrulanması gerektiğini vurgulayan Reisi, Vaşington tüm yaptırımları kaldırsa bile ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeyeceğini söyledi. 

“Kendimi insan haklarını savunmakla yükümlü hissediyorum”

Kendisine yöneltilen insan hakları ihlalleri iddialarına da cevap veren Reisi, insan hakları ve güvenliğini savunduğu için ödüllendirilmesi gerektiğini öne sürdü. ABD’nin insan hakları gerekçesiyle kendisine yaptırım uygulamasının bir yargıç olarak görevini yapmasından kaynaklandığını savunan Reisi, “Nerede olursam olayım bir hukukçu olarak insan haklarının ve insanların güvenliğinin ve rahatının savunucusu olmaktan gurur duyuyorum. Görevim süresince yaptığım tüm eylemler her zaman insan haklarını savunma yönünde olmuştur. Bugün de cumhurbaşkanlığı görevinde kendimi insan haklarını savunmakla yükümlü hissediyorum” dedi.

Beyaz Saray: “Reisi, işlediği insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulacak”

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Psaki, İbrahim Reisi’nin işlediği insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulacağını vurguladı.

İran’daki yönetim değişikliğinin nükleer görüşmelerin geleceğini nasıl etkileyeceği sorusuna Psaki, “Biden, bu görüşmelerde karar verici kişi olarak İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i görüyor. Bu durum seçimlerden önce de böyleydi, bugün de böyle, muhtemelen ileride de böyle olacak” karşılığını verdi.  

3 Ağustos’ta göreve başlayacak

İran’da cuma günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklendiği gibi Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi kazandı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in desteği ile seçimlerin favorisi olarak gösterilen Reisi, oyların yüzde 62’sini aldı ve ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı oldu. Reisi’nin 3 Ağustos günü göreve başlaması bekleniyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.