Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporuna göre 2020 yılında en az 8 bin 500 çocuk çatışma alanlarına asker olarak gönderildi

Birleşmiş Milletler (BM), 21 Haziran’da yayımladığı raporda, 2020 yılında 8 bin 500’den fazla çocuk askerin dünyanın farklı yerlerindeki çatışma alanlarına asker olarak gönderildiğini ve bu çocuklardan yaklaşık 2 bin 700’ünün katıldıkları çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu, çocukları ve silahlı çatışmaları konu alan raporda çarpıcı detaylar yer aldı.  

21 farklı ülkeden belgelenen 19 bin 379 çocuğa yönelik şiddet vakasından söz edilen raporda, 2020 yılında çocuklara yönelik şiddet eylemlerinin en fazla görüldüğü yerler ise Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Suriye ve Yemen olarak kaydedildi. 

Raporda, 2020’de 8 bin 521 çocuğun cephede asker olarak kullanıldığı ve bu çocuklardan 2 bin 674’ünün çeşitli çatışmalarda öldüğü, 5 bin 748 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. 

Raporda ayrıca, çatışmaların arasında kalmış çocukları korumak amacıyla yayınlanan bir “kara liste”ye yer verildi. Suudi Arabistan bu listeden çıkmak ve İsrail ise bu listede yer almamak için uzun yıllardır diplomatik çalışmalar yürütüyor. İsrail şu ana kadar bu listede yer almazken, Suudi Arabistan ise uzun yıllar sonra 2020 listesinin dışında kaldı. Suudi Arabistan, Yemen’de sebep olduğu çocuk ölümleri ve yaralamaları nedeniyle bu listeye dahil edilmişti.

İlk defa 2017 yılında Guterres tarafından yayınlanan kara liste iki kategoriye ayrılıyor. Birinci kategoride çocukları korumak için tedbir alan ülkeler, ikicisinde böyle bir kaygıyla hareket etmeyen, tedbir almayan ülkeler listeleniyor. 21 Haziran Pazartesi günü yayınlanan listede ise önceki yıllara göre büyük bir değişiklik görülmedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.