Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Europol: “Koronavirüs salgını, terör örgütlerinin propagandalarına ivme kazandırdı”

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), terör faaliyetleri ile ilgili yayınladığı raporda koronavirüs salgınıyla birlikte terör örgütlerinin etki alanlarını artırdığını ortaya koydu. Raporda, hükümetlerin koronavirüs ile mücadele amacıyla çeşitli tedbirlere başvurması ve bu kapsamda sokağa çıkma yasağı vb. kısıtlamalara gidilmesinin terör örgütlerinin çevrimiçi propaganda faaliyetlerinin ivme kazanmasına neden olduğu belirtildi.

Europol’ün Avrupa Birliği’ndeki (AB) terör faaliyetlerine ilişkin verileri topladığı raporda, koronavirüs ile mücadele kapsamında başvurulan kısıtlamaların, terör örgütlerinin faaliyetlerinde artışa neden olduğu belirtildi. Salı günü (22 Haziran) açıklanan rapora göre, terör örgütleri arasında yükselen aşırı sağ ve cihatçı unsurlar, en büyük tehdidi oluşturuyor.

Raporda açıklanan verilere göre 2020 yılında AB’de sonuca ulaşmış, başarısız olmuş ya da engellenmiş toplam 57 terör saldırısı saptandı. Düzenlenen bu terör saldırıları nedeniyle 21 kişi hayatını kaybederken, 17 AB ülkesinde terör ile bağlantılı suç şüphesiyle 449 kişi tutuklandı. Bu sayı önceki yılla karşılaştırıldığında, terör ile bağlantılı suç şüphesiyle yapılan tutuklamaların üçte bir oranında azaldığı görülüyor.

PKK’nın koronavirüs dönemindeki faaliyetleri

Raporda “etno-milliyetçi ve ayrılıkçı terör” başlığı altında PKK’ya da değinildi. PKK’nın 2020 yılında AB toprakları üzerinde çeşitli eylemler sergilemeye devam ettiği ancak bunların çoğunlukla kalabalık yürüyüşler organize etmek gibi şiddete başvurmayan nitelikte eylemler olduğu belirtildi.

Raporda, şiddet içeren eylemlerin de zaman zaman meydana geldiği söylenirken bunların genellikle Türk milliyetçisi “Bozkurtlar” ile PKK destekçilerinin karşı karşıya gelmesi durumunda yaşandığı açıklandı.

Raporda, PKK’nın lojistik ve mali destek sağlayarak kendi amacına yönelik Türkiye ve çevre ülkelerdeki eylemlerine devam ettiği ve bu desteklerin genellikle yasal faaliyet gösteren Kürt dernekleri gibi organizasyonlar üzerinden sağlandığı belirtildi.

PKK’nın, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı ve Kürt meselesiyle ilgili politikalarını protesto etmek için gösteriler ve protestolar düzenlemeye devam ettiği belirtilen raaporda, koronavirüs döneminde getirilen kısıtlamalardan dolayı PKK’nın fon desteği sağlamakta ve eylem yapmada zorluklar yaşadığı vurgulandı.

Koronavirüsün terör faaliyetlerinde oynadığı rol

Yapılan değerlendirmelere göre raporda terörist grupların kutuplaşmaları istismar ettiği belirtildi. Son yıllarda AB içinde siyasi anlamda yaşanan kutuplaşmayı koronavirüsün daha da derinleştirdiği göz önünde bulundurulduğunda, uygulanan kısıtlamalar neticesinde toplumdaki sosyoekonomik memnuniyetsizliğin artması, radikal unsurlar için elverişli bir ortam yarattı.

Raporda, koronavirüsün çevrimiçi etkileşimde bir artışa neden olması dolayısıyla cihatçı unsurların ve yükselen aşırı sağın destekçilerinin, yaşanan tüm olumsuzlukları kendi lehlerine çevirerek propaganda yapma ve bunları daha hızlı yayma fırsatı buldukları belirtildi.

Çevrimiçi propagandada yaşanan artışla ilgili olarak Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, “Europol’ün AB’deki terör faaliyetleri hakkındaki son raporu, koronavirüs sürecinde çevrimiçi radikalleşme riskinin arttığını gösteriyor. Bu özellikle sağcı terörizm için geçerlidir. Bu eğilimi bugün (22 Haziran) Lizbon’da ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ile görüştüm. Bu büyüyen tehditle mücadele etmeye kararlıyız” dedi.

“En büyük tehdit cihatçı teröristler”

Raporda, cihatçı terörist grupların AB içindeki en büyük tehdidi oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Özellikle Irak ve Suriye’de hâlâ aktif olan IŞİD’in, Avrupa’daki taraftarları aracılığıyla çeşitli saldırılar yapılmasını teşvik ettiği gözlemlendi.

Raporda ayrıca, cihatçı teröristlerin muhtemel motivasyon kaynakları arasında Avrupa’da Hz. Muhammed’i tasvir eden karikatürlerin yayımlanması ve farklı ülkelerdeki bazı sağcı aktörlerin İslam karşıtı eylemleri etrafında dönen tartışmalar olabileceği vurgulandı.

Yükselen aşırı sağ demokrasiye tehdit

Raporda, örgütlenme biçimleri, temel ideolojik unsurlar ve siyasi hedefler açısından çok heterojen olan aşırı sağcıların, çeşitliliğe, çoksesliliğe ve demokratik anayasal düzene karşı birleştiği vurgulandı.

Raporda, aşırı sağcı grupların, temel aşırılıkçı görüşlere ek olarak gündemde geniş yer tutan ve toplumun sosyoekonomik bakımdan yara aldığı sokağa çıkma yasağı gibi koronavirüs kısıtlamalarını istismar ettiği belirtildi. Aşırı sağcı grupların böylece daha genç ve eğitimli kitlelere ulaşmayı ve propaganda faaliyetlerininin tesirini artırmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Raporda, iklim ve ekolojik konularla ilgili artan sosyal farkındalığın da sağcı propagandayı etkilediğinin altı çizildi. Veriler, iklim krizini artan göç ve nüfusa bağlayan eko-faşizmin, artan sosyal farkındalığı aşırı sağın lehine kullanmaya çalıştığını gösteriyor.

Sol terörizm

Rapora göre, cihatçı ve aşırı sağcı terörizme oranla koronavirüs salgınıyla daha az ivme sağlasa da sol terörizm, birçok ülkede kamu düzenine yönelik tehditlerde bulunmaya devam ediyor.

Rapora göre 2020’de solcu teröristler tarafından yapılan saldırılar, finans kurumlarını ve hükümet binalarını hedef aldı.

Sol terörizm faşizm karşıtlığı, ırkçılık karşıtlığı ve devlet baskısı gibi temel anlatılarına ek olarak, teknolojik ve bilimsel gelişmeler, koronavirüs kısıtlamaları ve çevre sorunları hakkında şüphecilik vb. konuları gündeme uygun olarak anlatılarına entegre etti.

Raporda ayrıca, bağımsız bir Kürt devletine verilen desteğin, aşırı solcu ve aşırı anarşist gruplar için önemli bir konu olmaya devam ettiği vurgulandı.

Kaynak: DW

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.