Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan Boğazı etrafında tansiyon yükseliyor: Çin, Tayvan Boğazı’ndan ABD savaş gemisinin geçmesini kınadı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanmasına ait “USS Curtis Wilbur” isimli destroyerin Tayvan Boğazı’ndan geçişi bölgedeki gerginliği artırdı. Çin, ABD’yi bölgesel güvenliğin önündeki en büyük risk olarak gördüğünü belirterek kınadı.

ABD donanmasının 7. filosu, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Curtis Wilbur‘un bugün (23 Haziran), uluslararası hukuka uygun olarak Tayvan Boğazı’ndan geçtiğini duyurarak, “Gemimizin Tayvan Boğazı’ndan geçişi, ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik taahhüdünü gösteriyor” dedi.

“ABD kasıtlı olarak eski oyunları oynuyor”

Bu gelişme üzerine Çin, ABD’yi kınayarak, olayı “risk yaratıcı” olarak tanımladı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Cephesi Komutanlığı, gemilerin geçişinin yakından takip edildiğini belirtti. Komutanlık tarafından yapılan açıklamada, “ABD kasıtlı olarak eski oyunları oynuyor. Tayvan Boğazı’nda sorun yaratmayı ve işleri aksatmayı amaçlıyor. Bu durum bir kez daha göstermiştir ki ABD bölgesel güvenlik için en büyük risktir” denildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise geminin, boğazın kuzeyine doğru ilerlediğini ve her şeyin normal seyrettiğini açıkladı. ABD donanması tarafından benzer gemi geçişleri her ay yapılıyor. Tayvan ile resmi diplomatik ilişkilere sahip olmasa da ABD, uluslararası arenada Tayvan’ın en büyük destekçisi ve silah tedarikçisi.

Ne olmuştu?

İçinde savaş uçakları ve nükleer kapasiteli bombardıman uçakları dahil olmak üzere Çin Hava Kuvvetleri’ne ait 28 hava aracı geçen hafta, Tayvan’ın “Hava Savunma ve Tanımlama Bölgesi”ni (ADIZ) ihlal etmişti. Bu ihlal kayıtlara, “bugüne kadar yapılmış en büyük ihlal” olarak geçmişti.

Bunun üzerine G7 ülkeleri yaptıkları ortak açıklama ile Çin’i kınamış ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın önemini vurgulamışlardı.

Çin ve Tayvan arasında uzun yıllardır gerginlik konusu olan Tayvan Boğazı’ndaki tansiyon geçen yıl, Çin’in deniz tatbikatlarıyla yükselmeye başlamıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.