Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Tozkoparan’da kentsel dönüşüm kararı: Belediye, binaların elektrik, su ve doğalgazını kesti, polis mahalleliye müdahale etti

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde alınan kentsel dönüşüm kararı sonrası vatandaşlar evlerinden çıkmaya zorlanıyor. Mahalleli bu karara direnerek, uygulamanın rant için yapıldığını savunurken Güngören Belediyesi de vatandaşların su, elektrik ve doğalgazlarını kesiyor.

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde bir bölge riskli alan ilan edilmiş ve ocak ayında mahalleliye “Evlerinizi 30 gün içerisinde boşaltın” yazılı tebligatlar gönderilmişti.

Mahkeme, yürütmeyi durdurmuştu

Bölgede yapılmak istenenin “kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm olduğunu” söyleyen mahalle sakinleri, bu konuda dava açtı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Aylardır devam eden bekleyiş sonunda Güngören Belediyesi, evlerinde kalmaya devam eden mahallelinin elektrik, su ve doğalgazını kesti. Bunun üzerine Tozkoparan Mahallesi’ndeki vatandaşlar parkta sabahlamaya başladı. Dün (23 Haziran) de polis, mahalleliyi evlerden zorla çıkarmaya ve tahliye etmeye çalıştı, bu müdahale sırasında iki kişi gözaltına alındı.

Telefonlara mesaj yollandı

Bugün de mahalleliye, “Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Güngören Tapu Müdürlüğü’nde 14064 sıra no ile 6306 sayılı kanunun 6/a maddesi uyarınca Hazine’ye devir işlemi yapılmaktadır” mesajı atıldı. Mahalleli bu yapılanın devlet eliyle gasp olduğunu düşünüyor. Uygulamaya göre evler rayiç bedelle devredilecek ve paralar, vatandaşların banka hesaplarına yatırılacak. 

Mahallelinin karara direnmesi nedeniyle polis mahalledeki bekleyişini sürdürürken, çadır kurulmasına da izin verilmiyor. Bunun yanı sıra mahallede, kentsel dönüşüm kararı alınmış tüm evlerin elektrik, su ve doğalgazı da Güngören Belediyesi tarafından kesildi. Bir tek, solunum cihazına bağlı bir çocuğun yaşadığı binada elektrikler kesilmedi. Söz konusu bina için de belediyeden bildirim yapıldı ve bu evin de bir gün içinde boşaltılması istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.