Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programı – Prof. Dr. Raşit Tükel: “Salgın başından itibaren iyi yönetilseydi bu kadar ruhsal sıkıntı ve intiharlarla karşılaşmazdık”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada iki kere düzenli olarak yayınladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının bu bölümüne, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel konuk oldu. 

Salgında ortaya çıkan ruhsal sorunlara değinen Tükel, insanların ciddi kaygılar yaşadığını, bunun sebebinin ise belirsizlik hali olduğunu belirtti:

“Belirsizlik tek başına kaygı oluşturan bir durum. Belirsizliği salgınla etkili bir mücadele yürütülmemesi, tutarsızlıklar artırıyor ve ruhsal sıkıntı yaşama olasılığımız artıyor.”

“Salgın, başından itibaren iyi yönetilseydi bu kadar ruhsal sıkıntı ve intiharlarla karşılaşmazdık”

Salgın sürecinin iyi yönetilmediğini belirten Tükel, yapılan bir çalışmada hükümete güven eksikliğinin, ruh sağlığının bozulma riskini artırdığını gösterdiğini söyledi. Bu süreçte yaşanan depresyonun, kaygı bozukluklarının ve intiharların belirsizlik ve güvensizlik haliyle yakın ilişkisi olduğunu vurgulayan Tükel, “Bu süreçte alınan önlemler güvenilir ve bilimsel verilere dayanmadı. Karar süreçleri şeffaf olmadı. Bu iki faktör hem kaygıyı hem de daha derin ruhsal problemleri ortaya çıkardı. Salgın başından itibaren iyi yönetilseydi bu kadar ruhsal sıkıntı ve intiharlarla karşılaşmazdık” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.