Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen açıklarında göçmen teknesi battı: Birleşmiş Milletler yetkilisine göre can kaybı sayısı 300 olabilir

Yemen açıklarında göçmen taşıyan bir tekne, 14 Haziran’da alabora olmuş ve gemideki yüzlerce kişiden günlerce haber alınamamıştı. Dün (24 Haziran) kaza hakkında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi David Gressly, alabora olan teknede 300 kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Göçmenlerin Afrika ülkelerinden başlayan tehlikeli deniz yolculuğu, Yemen üzerinden Suudi Arabistan’a uzanıyor. (Fotoğraf: New York Times)

Reuters‘a konuşan BM İnsani Yardım Koordinatörü David Gressly, kazaya dair herhangi bir ayrıntı vermedi ancak alabora olan tekneden çok sayıda cansız bedenin Yemen’in Kızıldeniz kıyısında bulunan Ras al-Arah şehrinde kıyıya vurduğunu aktardı. 

Gressly, “Elde ettiğimiz bilgilere göre teknede hayatını kaybedenlerin sayısı 200 ya da 300 olabilir. Ancak şu an sayıyı tam olarak bilemiyoruz” dedi.

Gressly ayrıca, göçmenlerin Suudi Arabistan’a geçmek için bulundukları Saada şehrinde yaklaşık 2 bin göçmenin kötü koşullarda hapsedilmiş durumda olduğunu, acil yardım ve desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Göçmenlerin Etiyopya, Eritre, Somali ve Cibuti gibi Afrika ülkelerinden başlayan tehlikeli deniz yolculuğu, Yemen üzerinden Suudi Arabistan’a uzanıyor. Bu rota üzerinde çok sayıda tekne kazası meydana geliyor.

Yemen, 2015 yılında Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap koalisyonunun İran destekli Husilere müdahalede bulunmasından bu yana şiddetle karşı karşıya. BM verilerine göre, Yemen nüfusunun yüzde 80’i yardıma muhtaç.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.