Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: “Suriye’de tutsak 10 bin IŞİD militanı var, bu durum kabul edilemez”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 10 bin IŞİD militanının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yönetilen kamplarda tutsak olarak tutulmaya devam ettiğini söyledi ve bu durumu “kabul edilemez” diye nitelendirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün (28 Haziran) Roma’da “IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu” toplantısına başkanlık etti. Toplantının açılışında İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile kameralar karşısına geçen Blinken, tüm ülkelere IŞİD’e katılan vatandaşlarını kabul etmeleri çağrısında bulundu. 

Suriye’nin kuzeyinde tutuklu olan IŞİD militanlarının sayısının 10 binden fazla olduğunu vurgulayan Blinken, bu durumun “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Blinken açıklamasında, “Bu durum, savunulamaz. Bunu, süresiz şekilde devam ettiremeyiz. Vaşington, koalisyon ortakları da dahil olmak üzere, IŞİD üyelerinin geldikleri ülkelere, bu kişileri geri kabul etme, rehabilite etme ve gerekirse yargılama çağrısını yineliyor” dedi.  

IŞİD ile etkili mücadelede Irak ve Suriye dışında diğer bölgelerdeki tehditlerin de ortadan kaldırılmasının önemini vurgulayan Blinken, “IŞİD’e karşı önemli başarılar elde ettik. Koalisyon ortakları ile birlikte çalıştığımız için ilerleme kaydettik fakat yapılacak daha çok şey var” diye konuştu.

Aslen El Kaide’nin bir kolu olan IŞİD, 2014’ten bu yana Irak ve Suriye’deki birçok bölgeyi ele geçirmişti. 2017 yılında askeri olarak bozguna uğratıldığı açıklanan IŞİD, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de faaliyet göstermeye devam ediyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.