Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrail kimse satın almazsa 800 bin doz aşıyı imha edecek, Avustralya’da Delta varyantı endişesi

İsrail, eğer kimse satın almazsa 800 bin doz aşıyı imha edecek. Delta varyantı Avustralya’da yayılıyor. DSÖ’den maske uyarısı: “Aşılanmış olsanız bile maske takmaya devam edin.” Bangladeş’te kısıtlamalar artıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İsrail, eğer kimse satın almazsa 800 bin doz aşıyı imha edecek

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’na (KAN) göre, ülkedeki sağlık yetkilileri, son kullanma tarihi yaklaşan yaklaşık 800 bin koronavirüs aşısını eğer kimse satın almazsa aşıları imha etmeyi planlıyor. Açıklamada hangi firmaya ait olduğu belirtilmeyen aşıların, Pfizer-BioNTech aşıları olduğu düşünülüyor.

Geçen haftalarda, İsrail’in Filistin’e önerdiği “aşı değişim programı”, Filistin yönetiminin aşıların son kullanma tarihinin yaklaşmasını gerekçe göstermesi üzerine iptal edilmişti.

İptal edilen anlaşma kapsamında İsrail, 1 milyondan Pfizer-BioNTech aşısını Filistin’e teslim edecekti. Filistin ise eylül ve ekim aylarında ülkeye ulaşması planlanan Pfizer-BioNTech aşılarını İsrail’e gönderecekti.

Avustralya’da Delta varyantı yayılıyor 

Avustralya’da ülkenin pek çok farklı şehrinde delta varyantı yayılıyor. Queensland eyaleti, eyalette Delta varyantına yakalandığı belirlenen iki kişinin test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından üç günlük genel karantina ilan etti.

Avustralya’nın en kalabalık şehri Sidney’de ise vaka sayısının günlük ortalama 18’e ulaşmasının ardından şehir yönetimi iki haftalık genel karantina ilan etti. Şehirde son bir haftada tespit edilen yeni vaka sayısı 130’u aştı.

Ülkede yayılımı hızlanan Delta varyantının etkisiyle vaka sayılarının artmasına rağmen 2021 yılı içinde virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı. Ancak ülke genelinde test merkezlerindeki yoğunluk, Avustralyalı yetkilileri temkinli olmaya çağırıyor.

DSÖ’den maske uyarısı 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Delta varyantının dünya genelinde yayılması üzerine aşılanmış kişiler de dahil olmak üzere salgın boyunca maske takılmasının devam ettirilmesini istedi. DSÖ’nün uyarısı, ABD’li yetkililerin aşılanmış kişilerin maske takmalarının gerekmediğine yönelik açıklamalarının ardından geldi.

DSÖ’nün kıdemli danışmanlarından Dr. Bruce Aylward, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Söylemek istediğimiz şey, eğer tamamen aşılanmış olsanız bile maske takmaya devam etmeniz, diğer insanlarla olan sosyal mesafeyi korumanız, iyi havalandırılmış mekanlarda bulunmanız ve el ve yüz hijyeninize dikkat etmeye devam etmeniz” dedi.

Bangladeş’te kısıtlamalar artıyor

Salgının en kötü zamanlarını geçiren Bangladeş, ülkede şimdiye kadar uygulanacak en ağır karantina önlemlerini getirmeye hazırlanıyor.

Günlük yeni vaka sayısının pazar günü (27 Haziran) 8 bin 300 ve ölüm sayısının 119 olarak bildirildiği 168 milyon nüfuslu ülkede, 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren zorunlu bir hal olmadıkça dışarı çıkmak yasak olacak ve askerler sokaklarda devriye gezecek.

Toplu taşımanın bir süre kısıtlı bir şekilde çalışacağı ülkede yeni önlemler, vaka sayılarının son bir haftada yüzde 20 artmasının ardından geldi.

Şu ana kadar 10,1 milyon doz aşının uygulandığı ülkede iki doz aşısını olanların sayısı 835 bine yaklaştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.