Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir hastanelerinin satılmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor – Fahrettin Koca: “Hastanelerin, binaların satışı, devri söz konusu değil”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Yozgat, Elazığ, Bursa ile İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastanelerini işleten Rönesans Holding’in, bu hastanelerin işletme alanındaki hizmetlerini Danimarkalı ISS firmasına devrettiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Rönesans Holding ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan konuya ilişkin açıklama geldi.

TTB, “Şehir Hastanelerinde Hayaller Neden Satıldı? Sağlık Bakanlığı Açıklamalıdır!” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Satışla ilgili sır perdesi halen ortadan kalkmamıştır. Rönesans Şirketi’nin alt taşeronuna işletme hizmetlerini ne için sattığı en kısa zamanda kamuoyuna açıklanmalıdır” demişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (29 Haziran) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) şehir hastanelerinin satıldığına dair iddialarla ilgili konuştu. Koca, “Hastanelerin, binaların satışı, devri söz konusu değil. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir” dedi.

Rönesans Holding ise dün (28 Haziran) konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada hastanelerin satışı ya da devrinin söz konusu olmadığı, temizlik, güvenlik, yemek, sterilizasyon gibi hizmetlerde ISS Tesis Yönetimi Hizmetleri A.Ş. (ISS) ile işbirliği yapılmasına gidildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), ülkemizde erişilebilir kaliteli sağlık hizmetleri altyapısını oluşturan şehir hastanelerinin hayata geçirilmesine öncülük etmiştir. Yatırımcı rolü ile, Yozgat, Adana, Elazığ, Bursa ve İstanbul Başakşehir Şehir Hastanelerini, yurt ışı finansörler vasıtasıyla yerli finansman kaynağı kullanmadan başarıyla tamamlamış ve ülkemize yüksek katma değerle kazandırmıştır. Şehir hastanelerinde, Proje Sözleşmeleri kapsamında, yemek, güvenlik, çamaşır, bakım onarım gibi birçok hizmetin ifa sorumluluğu yatırımcı şirketlere verilmiştir. Bu hizmetlerin sağlanması amacıyla 2015 yılında, Rönesans İşletme Hizmetleri (RIH) kurulmuştur. Rönesans İşletme Hizmetleri, yatırımcı şirketlerimiz tarafından, Yozgat, Adana, Elazığ ve Bursa Şehir Hastanelerinde Hizmet Sağlayıcı olarak görevlendirilmiştir. Gelecek sene (2022) yapılacak Pazar Testi (ilgili hizmetlerin her beş yıllık sürede yeniden ihale edilmesi) nedeniyle, rekabeti ve sürdürülebilirliği desteklemek için Rönesans uzmanlığı ve katkısı sınırlı olan temizlik, güvenlik, yemek, sterilizasyon gibi hizmetlerde dünya devi ve sektörün lider firması ISS Tesis Yönetimi Hizmetleri A.Ş. (ISS) ile işbirliği yapılmasına karar verilmiştir. Yeni yapıda hizmetleri iki ayrı firmanın yöneteceği bir planlama yapılmıştır. Bu kapsamda temizlik, güvenlik, yemek, çamaşır, sterilizasyon, hasta refakat, bilgi giriş gibi soft hizmetler ISS’e devredilerek, hastaneler için kritik önem taşıyan medikal destek hizmetler ve bina bakım onarımı gibi teknik hizmetler Rönesans’ın uluslararası tecrübesi doğrultusunda, Rönesans tarafından sağlanmaya devam edilecektir. Söz konusu soft hizmetlerin devredilmesiyle mevcut projelerde sunulan hizmetlerin kalitesinin ve istikrarının sürdürülmesini amaçlanmaktadır. Bazı basın yayın organlarında yer aldığı gibi hastanelerin satışı ya da devri söz konusu olmamakla birlikte, Rönesans Sağlık Yatırım grubu, ilgili şehir hastanelerinin yatırımcısı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde ana muhatabı olmaya devam etmektedir.”

Ne olmuştu? 

TTB tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayallerim’ dediği ve TTB’yi ‘hayallerini geciktirmekle’ suçladığı, şehir hastanelerinin satışı ile ilgili en kısa zamanda Sağlık Bakanlığı ve Rönesans Holding’den açıklama beklendiği” belirtilmişti.

Şehir hastanelerinden biri olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırımı projesi. Hastane, 21 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın katıldığı büyük bir törenle açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.