Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Carbon Tracker raporu: Beş Asya ülkesi, dünya genelindeki yeni kömür santrali yatırımlarının yüzde 80’inin sahibi

Finansal düşünce kuruluşu olan Carbon Tracker tarafından hazırlanan yeni bir raporda; Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya ve Vietnam’ın 600’ü aşkın kömür santrali inşa etmeyi planladıkları ortaya konuldu. Raporda, bu beş ülkenin, dünya genelinde inşa edilmesi planlanan kömür santrallerinin yüzde 80’ine yatırım yaparak küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi tehlikeye atacağı belirtildi. Enerji ve iklim alanında çalışan bir diğer düşünce kuruluşu olan Ember’in “Avrupa’da kömür kaynaklı hava kirliliği” raporuna göre ise Türkiye, kömürden elektrik üretimi kaynaklı PM10, kükürtdioksit ve azot kirliliği parametreleri açısından dünyada ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 22’sini ise taş kömürü oluşturuyor.

Çevreye en zararlı enerji kaynaklarından biri olan kömüre yapılacak yatırımların iklim değişikliği ile mücadeleyi sekteye uğratacağını belirten raporun yazarı Catharina Hillenbrand von der Neyen “Yenilenebilir enerji kaynakları, küresel iklim hedeflerini desteklerken daha ucuz çözümler sunuyor. Yatırımcılar, onlara olumsuz getiri sağlaması muhtemel kömür projelerinden uzak durmalıdır” dedi.

Asya ülkeleri kömür santrallerine yatırımlar yapmaya devam ederken Batılı ülkeler ise kömür santrallerini aşamalı olarak devre dışı bırakmaya hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) iklim uzmanlarının yeni kömür santrali projelerinin iptal edilmesi çağrısının ardından Birleşik Krallık, ülkedeki mevcut kömür santrallerinin 2024 yılına kadar devre dışı bırakılacağını açıkladı.

BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkan Vekili Alok Sharma, İngiltere’nin aldığını bu karar ile ilgili “Dünyayı etkileyebilirsek, bu adımın etkisi çok büyük olacak” diye konuştu.

Rapora göre, toplam 1,100 gigawatt gücünde kömür yakıtlı elektrik santraline sahip olan ve bunu 187 gigawatt daha artırmayı planlayan Çin, dünyanın en önde gelen kömür santrali yatırımcısı. Carbon Tracker ise güneş ve rüzgâr santrallerinin kömür santrallerinden daha ucuz elektrik üretebileceğini ve 2024 yılına kadar yenilenebilir enerjinin tüm kömür yakıtlı enerjiyi geride bırakabileceğini savunuyor.

“Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 22’i taş kömüründen oluşuyor”

İklim kriziyle mücadelede yenilebilir enerji kaynaklarına geçmeyi hedefleyen birçok ülke gibi Türkiye de 2023 yılında hedefin yerli ve yenilenebilir enerji üretmek olduğunu açıklamıştı. Türkiye şu an kömürden elektrik üretimi kaynaklı PM10 (atmosferdeki partikül maddeler), kükürtdioksit ve azot kirliliği parametreleri açısından dünyada ilk üç sırada yer alıyor.

Ekolojik dengenin korunması için çalışmalar yürüten Ekosfer Derneği’nin “Türkiye’de Kömür” başlıklı çalışmasına göre, 2020’de Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 35’i ve toplam kurulu gücün yüzde 21’i kömüre dayanıyordu. Mart 2020 itibarıyla kömür santrallerinin toplam kurulu gücü 20,3 gigawatt’ı (GW) buldu. Bunun 10,2 GW’ı taşkömüründen, 10,1 GW’ı linyitten sağlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.