Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani hakkında “Türkiye lehine lobicilik faaliyetleri” nedeniyle soruşturma açıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın şahsi avukatı Rudy Giuliani hakkında Türkiye’nin çıkarları lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü gerekçesi ile soruşturma başlattı.

Bloomberg’in haberine göre Giuliani’ye açılan soruşturmada, Giuliani’nin Trump yönetimi adına Rıza Zarrab’a yönelik suçlamaların düşürülmesi ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda Türkiye lehine lobi faaliyetlerinde bulunup bulunmadığı araştırılacak.

Konuya yakın kaynaklara göre Türkiye’yle ilgili açılan bu soruşturma, Giuliani’nin Ukrayna’daki faaliyetlerine ilişkin açılan soruşturmadan ayrı bir şekilde yürütülecek ve cezai bir nitelik taşımayacak.  

Savcılar Giuliani’nin Türkiye lehine hareket ettiğine karar verirse Guiliani, ABD yasalarına göre “lobici” olarak kayıtlara geçecek ve Türkiye ile ilgili tüm temaslarını açıklamak zorunda kalacak. 

Giuliani’nin Türkiye lehine lobicilik faaliyetlerinde bulunduğu iddiası ilk kez Ekim 2019’da Washington Post gazetesi tarafından gündeme getirilmişti. Haberde, Giuliani’nin Trump ile Beyaz Saray’daki sohbetlerinde Gülen’in iadesi için baskı yaptığı belirtilmişti. 

Giuliani’nin avukatı Robert Costello ise iddialar ile ilgili, “Giuliani hiçbir zaman Fethullah Gülen’in iadesini istemedi ve Türkiye’yi de hiçbir zaman temsil etmedi” dedi.

Soruşturma, Giuliani’nin karşı karşıya olduğu yasal sorunların sayısını da artrıyor. Avukatlık lisansı, “gerçeğe aykırı beyanları” nedeniyle New York’ta askıya alınan Giuliani’nin Ukrayna’daki faaliyetleri nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma da bulunuyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.