Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı başlıyor – Yasak ve tedbirlerin büyük kısmı 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak

Haber: Sema Kızılarslan & Zeynep Timurlenk Pozut

Türkiye tamamıyla normalleşmeye hazırlanıyor, neredeyse tüm yasak ve tedbirler yrından (1 Temmuz) itibaren kaldırılacak. İçişleri Bakanlığı, 27 Haziran’da bir genelge yayımlayarak 1 Temmuz’da son bulacak yasakları ve tedbirleri açıkladı. İçişleri Bakanlığı, “kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı” olarak tanımlanan dönemde kısıtlamaların neredeyse tamamının kaldırılacağını duyurdu. Yeni döneme ilişkin düzenlemelerin ayrıntılarını sizin için derledik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 21 Haziran’da yapılan kabine toplantısında, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılama programının hız kazanmasıyla birlikte temmuz ayından itibaren normalleşme sürecine geçilmesi kararı alınmıştı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, 1 Temmuz’dan itibaren hafta içi gece boyunca ve pazar günleri tüm gün uygulanan sokağa çıkma yasakları kaldırılacak ve bu zaman diliminde uygulanan şehirlerarası seyahat sınırlaması da sona erecek. Ayrıca 65 yaş üzeri ve 18 yaş altındakilerin toplu taşıma kullanması yasağına da son verilecek.

Genelgede işletmelere dair düzenlemeler şöyle:

  • Sinema salonları, 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren faaliyet gösterebilecek.
  • Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak.
  • Oyun oynanan işyerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar sona erdirilecek.
  • Tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.
  • Müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecek.
  • Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair kısıtlamalar kaldırılacak.
Kahvehanelerde oyun oynanabilecek, nargile kafeler kapalı kalmaya devam edecek

Kahvehane ve kıraathanelerde taş ve kağıt oyunları oynanabilecek. Bu işletmelerde de masalar arasındaki mesafe 1,5 metre olacak, müşteriler maske takacak. Nargile salonu ve nargile kafeler ise kapalı olacak, konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir işyerinde nargile servisi yapılmayacak. 

Restoran ve kafe girişlerinde ateş ölçümü uygulaması devam ediyor

Restoran, lokanta, kafe gibi yeme-içme yerlerine girişte daha önce belirlenen “ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma” tedbirlerine devam edilecek. Masalar arasındaki mesafe 1,5 metre olacak, aynı masada oturan kişi sayısı ise sınırlandırılmayacak.

Nikah ve düğünlerde halay ve dans serbest

Nikah ve düğünlerde katılımcı sayısı sınırlanmayacak. Sünnet, nişan ve kına gibi etkinlikler de 1 Temmuz’dan sonra yapılabilecek.

Nikah ve düğünlerde yiyecek ve içecek ikramı 15 Haziran’dan itibaren yapılabiliyordu. Bu uygulamaya devam edilecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler sırasında canlı müzik dahil müzik yayınına saat 24.00’e kadar izin verilecek.

Genelgede, “Sağlık Bakanlığı’nca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir” ibaresi yer aldı.

“Piknik ve mangal serbest”

Piknik ve mesire alanlarında metrekareye dört kişi düşecek şekilde ziyaretçi planlaması yapılacak. Piknik alanlarında bulunan masaların arasında en az üç metre mesafe bulundurulacak. Mangal yakılabilecek.

“Konserler ve festivaller düzenlenebilecek”

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler, kişi başına asgari açık alanlarda dört metrekare, kapalı alanlarda altı metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uymak kaydıyla izin verilecek.

“Eğlence mekanları, sinema salonları açılacak”

Sinema salonları, hamamlar, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi işyerleri de açılacak. Bu işyerlerinde ve konaklama tesislerinde saat 24.00’ten sonra canlı müzik dahil müzik yayını ise yasak. Açık yüzme havuzları 1 Haziran’daki genelgeyle faaliyete geçmişti. Yeni genelgeyle kapalı yüzme havuzları da hizmet vermeye başlayacak.

Genelgede neler açıklandı, halk ve esnaf ne diyor? Medyascope muhabiri Zeynep Timurlenk Pozut haberleştirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.