Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülen Suriye’ye sağlanan yardımları uzatma kararını “gereksiz” bulduklarını açıkladı

Savaştan etkilenen Suriyeliler’e temel insani ihtiyaçlarını sağlayan sınır yardımlarının süresi 10 Temmuz’da bitecek. Bu durum yardımları onaylayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yeni tartışmalara yol açtı. Yardımların süresini onaylamak için toplanan BMGK’de Rusya, Irak üzerinden sağlanan yardımları uzatmayı düşünmediklerini açıkladı.

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Suriyeliler’e 2014 yılından bu yana “sınır yardımları” adı altında nakit para, gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri sağlanıyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, 10 Temmuz’da bitecek yardımları uzatmak için toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), sınır yardımlarını Irak üzerinden ulaştırmaya devam etme teklifini “gereksiz” ve “umutsuz” bulduklarını açıkladı. Rusya, Türkiye ve Irak üzerinden sağlanan yardımlardan sadece Türkiye’den Kuzey Suriye’ye gönderilen yardımları uzatmayı düşüneceklerini belirtiyor.

Rusya, BMGK’nin daimi beş üyesinden biri olduğu için herhangi bir teklifi veto etmesi durumunda söz konusu teklif konseyden geçemiyor.

Moskova, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlal edilmemesi için BM yardımlarının Şam yönetimi tarafından dağıtılması gerektiğini savunuyor.

İnsan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ise herhangi bir yardımın kesilmesi durumunda milyonlarca Suriyeli’nin yaşamının tehlikeye gireceğini söyleyerek sürenin uzatılmasını talep ediyor. ABD temsilcisi Linda-Thomas Greenfield ise yaptığı açıklamada, “Kötü koşullarda olan Suriyeliler’in hayatlarını daha iyi bir konuma getirmek için Güvenlik Konseyi’nin daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi.

Suriye’ye, 2014 yılında dört farklı noktadan yardım sağlanması konusunda uzlaşan BMGK, geçen sene Rusya ve Çin’in itirazları sonucu sınır yardımı sağlanan bölgeleri ikiye indirerek Türkiye ile Irak noktalarının devamını onaylamıştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.