Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve NATO birlikleri, Afganistan’daki Bagram Üssü’nü tamamen boşalttı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçleri, Afganistan’da Taliban ve El Kaide’ye karşı 20 yıldır süren savaşın odağındaki Bagram Hava Üssü’nden 1 Temmuz itibari ile çekildi. ABD’li yetkililerin bu sabah (2 Temmuz) Afgan ordusuna teslim ettiği askeri üs, ABD ve NATO askerleri tarafından sessiz bir şekilde terkedildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden nisan ayında yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır devam eden “Afganistan Savaşı“nı sonlandırmak amacıyla 11 Eylül saldırılarının 20’nci yıldönümü olan 11 Eylül 2021 tarihine kadar ABD askerlerinin bölgeden çekileceğini duyurmuştu.

Taliban’ın baskısıyla çekilmeyi hızlandıran NATO ve ABD birlikleri, Afganistan ilk işgal edildiğinde kritik operasyonların yürütüldüğü Bagram Üssü’nü tamamen boşalttı. ABD’li yetkililerin cuma günü (2 Temmuz), Afgan ordusuna teslim ettiği askeri üs, ABD ve NATO askerleri tarafından sessiz bir şekilde terk edildi.

Biden’ın açıklamasının ardından Bagram Üssü’nün boşaltılması, ABD ve NATO birliklerinin ülkeden tamamen çekilmek için şimdiye kadar attığı en büyük adım oldu.

Öte yandan ABD’li yetkililer, güvenlik endişelerini öne sürerek son ABD askerinin ülkeyi ne zaman terk edeceğini açıklamıyor. ABD’nin Afganistan ile yaptığı anlaşmayla beraber elçiliği korumak için ülkede 600-650 ABD askerinin kalması bekleniyor.

Batılı ülkeler ise Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda arayış içinde. Havalimanı ABD için elçilik çalışanlarını ve ülkede bırakacağı az sayıdaki askeri, olası bir kriz anında tahliye etmek adına önemli. Ayrıca havalimanı, Taliban’ın Afganistan’daki operasyonları artırması durumunda tekrar başlayabilecek ABD operasyonlarının merkezi olarak görülüyor.

Türkiye ise bu havalimanının güvenliğinin sağlanması için ABD ile görüşmeler yürütüyor. Yetkililer, Türkiye’den havalimanının güvenliğini sağlamak için 600 ila bin asker sağlamasını beklediklerini fakat diğer ülkelerin de bin askere kadar katkı sağlamalarını istediklerini ifade etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Türkiye’nin, Afganistan’daki gücünü artırmak için ek asker göndermeyeceğini söylemişti. 

Uzmanlar, Türkiye’nin hamlesini ABD ile mevcut kötü ilişkilerin iyileştirilmesi için atılmış bir adım olarak görürken, Taliban’ın ise bu fikre sıcak bakmadığı biliniyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.