Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ, EURO 2020’nin virüs yayılımını hızlandırdığını duyurdu, Johnson & Johnson aşısının Delta varyantına karşı sekiz ay koruma sağladığı açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından perşembe (1 Temmuz) günü, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (EURO 2020) virüs yayılımını hızlandırdığı açıklandı. Asya ülkelerinden Endonezya, Japonya, Güney Kore ve Pakistan’da Delta varyantı etkisini sürdürüyor. Portekiz hükümet yetkilileri, Delta varyantı ve vaka sayılarındaki artış nedeniyle vaka oranlarının yüksek olduğu il ve ilçelerde bugün (2 Temmuz) itibariyle gece sokağa çıkma yasağının yürürlüğe gireceğini duyurdu. İngiltere Halk Sağlığı Merkezi, ülkede tespit edilen vakaların birçoğunu Delta varyantının oluşturduğunu belirterek hastaneye yatış oranlarının vaka sayılarına göre düşük olduğunu aktardı. Johnson & Johnson koronavirüs aşısının, Delta varyantına karşı sekiz ay koruma sağladığı belirtildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Futbol Şampiyonası’nı izlemek için birçok taraftarın barlarda, stadyumlarda toplandığını ve kurallara dikkat edilmediğini belirtti. DSÖ, maçlar nedeniyle Avrupa genelinde vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandığını vurguladı.  

DSÖ’nün acil durum görevlisi Catherine Smallwood, “İnsanların stadyumlara nasıl gittiklerine odaklanmamız gerekiyor. Birçok taraftar kalabalık otobüslerle mi seyahat ediyor? Maç bitiminde kalabalık mekanlara mı gidiyor? Bunlara dikkat edilmesi gerekli” dedi.

İngiltere, DSÖ’nün uyarılarına rağmen önümüzdeki hafta Londra’da oynanacak üç final maçına 60 bini aşkın taraftarın katılmasına izin verdiğini duyurdu.

Asya ülkelerinde Delta varyantı etkisini sürdürüyor

Endonezya’da vaka sayılarının yüzde 60’ını Delta varyantının oluşturduğu ve ülke genelinde hastanelerin oksijen tedarikini üç katına çıkarttığı belirtildi. Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, önümüzdeki haftalarda oksijen tedarikinin sağlanacağını söyledi.

Endonezya’da Delta varyantının baskın varyant olduğunu ve Budi şehrinde vakaların yüzde 60’ını, Jakarta ve Bandung şehirlerinde ise vakaların yüzde 80’ini oluşturduğu açıklandı. Son 24 saatte ise ülke genelinde yeni vaka sayısı 25 bine ulaştı ve 504 kişi hayatını kaybetti.

Pakistan Koronavirüs Ulusal Yönetim ve Kontrol Merkezi’nin (NCOC) açıkladığına göre, son 24 saatte tespit edilen bin 37 vaka ile ülkedeki toplam vaka sayısı 958 bin 408’e yükseldi. Ölenlerin sayısı 40 artışla 22 bin 321’e, iyileşenlerin sayısı ise 904 bin 320’ye çıktı.

Güney Kore sağlık yetkilileri yaptıkları açıklamada, ülke genelinde baskın olan Delta varyantının yayılmasıyla birlikte son 24 saatte 800 yeni vaka bildirimi yapıldığını dile getirdi.

Aşılama kampanyasını hızlandıran Güney Kore, bu aydan itibaren koronavirüs önlemlerinin gevşetileceğini açıklamıştı. Ancak artan vaka sayıları ve Delta varyantının bulaşmayı hızlandırması sonucunda kısıtlamaların 7 Temmuz’a kadar uzatıldığı açıklandı. Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanı Jeon Hae-cheol, “Ülkedeki yeni vakaların yüzde 80’ninden fazlası başkent Seul ve çevresinden geldi. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle artan sosyal hayat ve Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre son 24 saatte bin 819 vakanın görüldüğü Japonya‘da, virüse yakalanan 41 kişi hayatını kaybetti. Ülkede salgının başından bu yana 799 bin 978 vaka kaydedildi. Bugüne kadar virüs bulaşan 14 bin 781 kişi yaşamını yitirdi.

Portekiz yeniden sokağa çıkma yasağı ilan ediyor

Portekiz hükümet yetkilileri, Delta varyantı ve vaka sayılarındaki artış nedeniyle vaka oranlarının yüksek olduğu il ve ilçelerde bugün (2 Temmuz) itibariyle gece sokağa çıkma yasağının yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Portekiz Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre ülke genelinde 2 bin 500 yeni vaka tespit edildi. Portekiz’de şu ana kadar nüfusun yaklaşık yüzde 55’ine bir doz aşı uygulandı.

Myanmar’da koronavirüs vaka sayıları arttı

Myanmar’da askerî darbe ile iktidardan indirilen ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii, koronavirüs vaka artışı karşısında halka dikkatli olma çağrısında bulundu. Myanmar UNICEF Ofisi Başkanı Alessandra Dentice, “Koronavirüsle mücadelede ülke genelinde test, karantina ve aşıya yönelik ciddi bir baskı vardı ancak 1 Şubat’tan sonra her şey çöktü” dedi.

Myanmar sağlık yetkilileri, vaka sayılarında yaklaşık yüzde 22’lik bir artış olduğunu ve birçok vakanın tespit edilmediğini açıkladı. Myanmar’da artan vaka sayısı ve Delta varyantı nedeniyle perşembe (1 Temmuz) günü altı eyalette ve 20 kasabada sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Myanmar askeri rejiminin, Hindistan’dan satın alınan 3,5 milyon doz aşıya el koyduğu ve öncelikli olarak askerleri aşıladığı, ülkede görev alan birçok doktorun durumu protesto etmek için ikinci doz aşısını almadığı belirtildi.

DSÖ Myanmar Temsilcisi Dr. Stephan Paul Jost, ordunun aşı programı ile ilgili bilgi paylaşımı yapmadığını, bu nedenle COVAX aşı programı ile Myanmar’a gidecek olan 5,5 milyon doz aşının sevkiyatının ertelendiğini duyurdu.

İngiltere’de Delta varyantı, hastaneye yatış oranında artışa neden olmadı

İngiltere Halk Sağlığı Merkezi, ülkede tespit edilen vakaların birçoğunu Delta varyantının oluşturduğunu belirterek hastaneye yatış oranlarının vaka sayılarına göre düşük olduğunu açıkladı. Halk Sağlığı Merkezi verilerine göre hastaneye yatış oranlarında artış beklenmeyen İngiltere’de şu ana kadar yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 75’i, 80 yaş ve üzerinin ise yüzde 95’i en az bir doz aşı aldı.

Halk Sağlığı Merkezi tarafından paylaşılan verilere göre, aşılanma oranı düşük olan genç yetişkinler arasında Delta varyantının yaygın olduğu ancak hastalığı hafif semptomlarla atlattıkları görüldü.

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) açıklamasında, aşılamanın Delta varyantına karşı etkili bir koruma sağladığı ifade edildi. EMA Aşı Stratejisi Başkanı Marcı Cavaleri, “Delta varyantının ve diğer bütün varyantların hızla yayılmasının yarattığı korku ve endişenin farkındayız. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar göz önüne alındığında Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanan Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Jonson aşıları Delta varyantına karşı koruma sağlıyor” dedi.

Dr. Cavaleri, “Aşılamayı hızlandırmak ve maske, mesafe önlemlerine devam etmek oldukça önemli.  Özellikle savunmasız grupların bir an önce aşılanma süreçlerinin tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

Johnson & Johnson: “Aşımız Delta varyantına karşı sekiz ay koruma sağlıyor”

Johnson & Johnson aşısının, Delta varyantına karşı etkililiği incelendi. Şirket, aşının mutasyonlara karşı sekiz ay boyunca koruma sağladığını ve aşının antikorları zamanla daha da güçlendirdiğini açıkladı. Delta varyantı, Beta varyantı, Brezilya’daki P.1 ya da Gama varyantına karşı tek doz aşının, virüs çoğalmadan etkisiz hale getiren antikorları ürettiği belirtildi. Ancak birçok uzman klinik sonuçlara göre aşının etkinliğinin belirleneceğini dile getirdi.

ABD’de, dört vakadan birinde tespit edilen Delta varyantına karşı aşıların etkinliği konusunda endişeler yaşanıyordu. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, BioNTech ile aşılanan kişilerin mutasyonlara karşı yeterli koruma altında olduğunu ve maske takma zorunluluklarının bulunmadığını ifade etmişti. Bu açıklamadan sonra Jhonson & Jhonson aşısını alan kişiler kandırıldıklarını hissettiklerini ifade etmişlerdi.

ABD’de 20 eyalet yüzde 70 aşı sınırını aştı

ABD Başkanı Joe Biden 4 Temmuz “Bağımsızlık Günü”ne kadar yetişkin nüfusun en az yüzde 70’ninin aşılanması için çalışmaların yoğunlaştırıldığını açıklamıştı. Ancak ABD genelinde aşılama hızının yavaşlaması ile birlikte 4 Temmuz hedefine ulaşılamayacağı belirtildi. Şu ana kadar ABD’de 20 eyalet yüzde 70 aşı sınırını aştı, 14 eyalet yüzde 65’te kaldı.

Florida ve Teksas’ta aşılama oranının yüzde 60 olduğu belirtildi. Güneydeki 16 eyaletin aşılama oranlarının yüzde 60’ın altına olduğu, Missisippi’de ise yüzde 46 olduğu ifade edildi.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.