Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırma suçlarını gizleyen moda perakendecilerini araştırıyor: Zara markasının sahibi Inditex de soruşturulan şirketler arasında

Fransa’da savcılar, Çin’in Sincan bölgesinde işlenen insanlığa karşı suçları gizlediğinden şüphelenilen dört moda perakendecisi şirket hakkında soruşturma başlattı. Savcılar soruşturmanın, Çin’e yöneltilen bölgedeki Müslüman Uygurlar’ı zorla çalıştırma suçlamalarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Japon şirket Fast Retailing’e bağlı Uniqlo France, Zara’nın sahibi Inditex, Fransız şirket SMCP ve Skechers da soruşturuluyor.

Reuters’ın haberine göre Fransız yargısı, Çin’in Sincan bölgesinde Müslüman Uygurlar’a karşı işlendiği iddia edilen insanlık suçlarını örtbas ettiği şüphesiyle dört moda perakendecisi hakkında soruşturma başlattı. Çin’e yöneltilen suçlamalar arasında bölgedeki Uygular’ın zorla çalıştırma da bulunuyor. Reuters’a demeç veren kaynaklar, Japon şirket Fast Retailing’e bağlı Uniqlo France, Zara’nın sahibi Inditex, Fransız şirket SMCP ve Skechers‘ın soruşturmaya konu olduğunu doğruladı.

Zara’nın sahibi Inditex, soruşturmadaki iddiaları reddetti ve sıkı bir izlenebilirlik politikası yürüttüğünü söyledi. Fransız yargısıyla tam işbirliği yapacaklarını vurgulayan şirket, “Inditex’te zorla çalıştırmanın hiçbir şekline tolerans göstermiyoruz. Böyle uygulamaların tedarik zincirimizde yer almamasını sağlamak için birtakım politika ve prosedürler oluşturduk” açıklamasında bulundu.

Fransız şirket SMCP de iddiaların yanlışlığını kanıtlamak için Fransız yargısıyla işbirliği yapacağını söyledi. SMCP, tedarikçilerini düzenli olarak denetlediğini belirterek “SMCP, dünyanın dört bir yanında bulunan tedarikçilerle çalışıyor. Şirketin bahsedilen bölgede (Sincan) doğrudan tedarikçisi bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Fast Retailing’in açıklamasında ise Fransız yetkililerin kendileriyle temasa geçmediği ve Sincan’da herhangi bir üretim ortaklarının bulunmadığını vurgulandı. Şirket, gerekirse tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma olmadığını teyit etmek için soruşturmayı yürüten yetkililerle tam işbirliği yapacaklarını duyurdu.

Fast Retailing’in daha önce Uniqlo markasına ait bir erkek gömlek modelinde Sincan pamuğu kullanılmasına yönelik yasağı ihlal ettiğinden şüphelenilmişti. Şirket, ürünlerine Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) girişi sırasında el konulmasının ardından karara itiraz etmiş ancak itiraz reddedilmişti.

Skechers, şirketin sıkı tedarik kurallarına değinildiği Mart 2021’deki ifadelerini işaret ederek devam eden dava hakkında yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Fransa’da iki sivil toplum kuruluşu, nisan ayı başlarında, çok uluslu şirketlere zorla çalıştırma ve insanlığa karşı suçları gizlemekle ilgili şikayette bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve insan hakları grupları, başta Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklar olmak üzere 1 milyondan fazla insanın Çin’in Sincan bölgesindeki çalışma kampı sisteminde tutulduğunu tahmin ediyor. İnsan hakları grupları, kamplarda kişilerin zorla çalıştırıldığını söylüyor.

Çin başlangıçta kampların varlığını yalanlamıştı. Daha sonra kampların varlığını kabul etmesine rağmen bunların aşırılıkçılıkla mücadele için tasarlanmış meslek merkezleri olduğunu belirtmişti. 2019’un sonlarında Çin, kamplardaki tüm insanların “mezun olduğunu” söylemişti.

H&M, Burberry ve Nike dahil olmak üzere birçok Batılı marka, Sincan’da zorla çalıştırma iddiaların ardından Çin’e karşı yapılan tüketici boykotlarına katılmıştı.

Mart ayında ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada, Sincan’daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Çinli yetkililere yaptırım uygulamış, Çin hükümeti kendi boykot araçlarıyla bu ülkelere misilleme yapmıştı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.