Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalı madenciler, ödenmeyen tazminatları için yeniden Ankara yolunda

Tazminatları sekiz yıldır ödenmeyen Soma Uyar Madencilik çalışanları, kendilerine verilen sözler tutulmadığı için Ankara’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne gidiyor. Madenciler, ödenmeyen tazminatlarını alana kadar bakanlığın önünde nöbet tutacak.

Manisa’nın Soma ilçeside faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanlarından bazıları sekiz, bazıları ise 15 yıldır tazminatlarını alamıyor. İşçiler, 12 Ekim 2020’de başlattıkları eylem sonucunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşmüştü.

Görüşmenin ardından Soylu, “15 Ocak tarihine kadar sorunu çözeceğim” demişti. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Torba kanunla sorunu çözeceğiz” diye konuşmuştu. Sorunun çözümü için görevlendirilen AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 24 Haziran’da görüşen madencilere, sorunların 1 Temmuz’a kadar çözüleceği söylenmişti.

Bağımsız Maden-İş Sendikası ile beraber hareket eden işçiler, verilen sözler tutulmadığı için 5 Temmuz gece yarısı otobüsle Ankara’ya doğru yola çıktı. İşçiler sorunlarının çözümü için Ankara’da bakanlığın önünde nöbet tutacak.

“Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir”

İşçilerin ödenmeyen tazminatlarıyla ilgili Bağımsız Maden-İş avukatları yazılı bir açıklama yaptı. Uyar Madencilik çalışanları için de bir kanun çıkarılabileceğini belirten avukatların açıklaması şöyle:

“Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Döneminde hem Soma Kömür İşletmeleri hem de Uyar Madencilik mağdurları için tüm yetkililere ilettiğimiz kanun teklifini kamuoyunun bilgisine dikkatine sunuyoruz. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir. Bunun önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. ‘Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı’ ifadesi sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahanedir. Temmuz 2020’de Soma Kömür İşletmeleri’nde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen 2 binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapılmıştır. Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir.”

İşçilerin eylemine destek

Sosyal medyada madencilerin eylemine “#MadencininTarafındayım” etiketiyle destek verildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından “Uyar Madencilik mağdurları, yıllardır kendilerine verilen ama tutulmayan sözler için Ankara’ya yola çıkıyor. Defalarca Meclis kürsüsünden yaptığımız çağrılara kulaklarını tıkayan iktidar partisine bu çığlığı duyma çağrısında bulunuyoruz” mesajını paylaştı.

Aralarında oyuncu, müzisyen ve sunucuların da olduğu pek çok kişi, çektikleri kısa videolar ile maden işçilerine destek verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.