Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Taliban, yazılı barış planını gelecek ay yapılacak görüşmelerde sunmayı hedefliyor

Afganistan’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin yavaş yavaş sahadan çekilmesiyle kontrolü hızla eline geçiren Taliban, savaş alanında üstün olmasına rağmen en kısa sürede Afgan hükümetine yazılı bir barış önerisi sunmayı planladığını açıkladı. İki taraf arasında uzun zamandır duran barış görüşmeleri, Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başladı.

Yabancı askeri güçlerin geri çekilmesiyle Afganistan’da üstünlüğü ele geçiren Taliban örgütü, Afganistan hükümetine yazılı bir barış önerisi sunmayı planlıyor. Taliban sözcüsü, örgütün önümüzdeki ay Afgan hükümeti tarafına yazılı bir barış önerisi sunmayı planladığını söyledi.

Yüzlerce Afgan güvenlik gücü üyesi, ABD’nin 11 Eylül’e kadar tüm yabancı askerleri geri çekme planı kapsamında, ABD ve NATO’nun yaklaşık yirmi yıl boyunca konuşlandığı ana Afgan üssü Bagram’ı boşaltmasının ardından Taliban’ın ilerlemesi karşısında komşu Tacikistan’a kaçtı.

Bagram Hava Üssü’nün Afgan ordusuna devredilmesi, Taliban’ın yeni bölgelerin kontrolünü ele geçirme hamlesine ivme kazandırırken Taliban liderleri, geçen hafta Katar’ın başkenti Doha’da Afgan hükümeti temsilcileriyle uzun süredir rafa kaldırılan görüşmelere yeniden başladı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Barış görüşmeleri ve süreç önümüzdeki günlerde hızlanacak. Önemli bir aşamaya girilmesi bekleniyor. Her iki tarafın da yazılı barış planını paylaşacağı aşamaya ulaşmak muhtemelen bir ay alacak” dedi. Mücahid, son tur müzakerelerin kritik bir dönemeçte olduğunu da sözlerine ekledi.

Mücahid ayrıca, “Biz (Taliban) savaş alanında üstün olmamıza rağmen, görüşmeler ve diyalog konusunda çok ciddiyiz” diyerek yeniden başlayan barış görüşmelerinde Taliban’ın kararlılığını vurguladı.

ABD ne diyor?

Çatışmada yaşanan artış ve yıpranmış Afgan güvenlik güçlerinin binlerce üyesinin kaçışı, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi altında geçen yıl başlayan barış müzakereleri hakkında ciddi şüpheler uyandırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Taliban temsilcisinin sözleriyle ilgili olarak, Afganistan’da 40 yıllık savaşı sona erdirmenin tek yolunun müzakere edilmiş bir anlaşma olduğunu söyledi ve “Tarafları, Afganistan’ın geleceği için adil ve kalıcı bir çözüme yol açacak siyasi bir yol haritası belirlemek için ciddi müzakerelere davet ediyoruz” diye konuştu.

Sözcü Price ayrıca, “Dünya, Afganistan’da bir hükümetin zorla dayatılmasını kabul etmeyecek” dedi ve ekledi: “Herhangi bir Afgan hükümeti için meşruiyet ve yardım, ancak o hükümetin insan haklarına temel bir saygı duyması halinde mümkün olabilir.”

Taliban sahada ilerliyor

Batılı güvenlik yetkilileri isyancı güçlerin 100’den fazla ilçeyi ele geçirdiğini söylese de Taliban, ülkenin yarısından fazlasını oluşturan 34 ilde 200’den fazla ilçenin kontrolünün kendilerinde olduğunu iddia ediyor.

Tacik Sınır Muhafız Servisi pazar günü (4 Temmuz) binden fazla Afgan güvenlik personelinin kuzey sınırından Tacikistan’a kaçtığını açıkladı.

Afganistan görüşmelerini denetleyen diplomatlar, Taliban liderlerini yazılı bir barış planı sunmaya ikna etmek için defalarca komşu Pakistan’dan yardım istemişti. Geçen ay ise Avrupa Birliği’nin (AB) Afganistan Özel Elçisi Tomas Niklasson, zamanın tükenmekte olduğunu ve yazılı bir önerinin Pakistan’ın Taliban üzerindeki başarılı tesir gücünün bir işareti olacağını söylemişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.