Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Koronavirüse yakalanan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in sağlık durumu “ciddi ama stabil”, Almanya, beş ülkeye yönelik seyahat kısıtlamalarını hafifletti

Dünya genelinde koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyonu aştı. Koronavirüs teşhisiyle hastaneye kaldırılan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in durumunun “ciddi ama stabil” olduğu açıklandı. İsrail elinde bulundurduğu ve ay sonunda son kullanma tarihi dolacak aşıları Güney Kore’ye verecek. Almanya beş ülkeye yönelik seyahat kısıtlamalarını azalttı. Doğum günleri virüsün en kolay yayılım gösterdiği etkinliklerden biri olarak dikkat çekiyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İsrail ile Güney Kore arasında aşı anlaşması

İsrail ve Güney Kore hükümetlerinin anlaşması doğrultusunda, İsrail elinde bulundurduğu ve son kullanma tarihi bu ayın sonunda bitecek 700 bin doz Pfizer-BioNTech aşısını Güney Kore’ye verecek. Güney Kore ise Pfizer-BioNTech’ten eylül ve ekim aylarında temin edeceği aynı miktardaki aşıyı İsrail’e yollayacak. İsrail Başbakanı Naftali Bennett anlaşmayı “kazan-kazan” olarak değerlendirerek, “Birlikte salgını alt edeceğiz” dedi.

Kore Hastalık Koruma ve Önleme Ajansı (KDCA) Direktörü Jeong Eun-kyeong, anlaşma ile Kore’deki aşılamanın hızlanacağını belirtti. Jeong anlaşmayla, insanlarla temas halindeki iş gruplarının daha fazla aşılanabilmesinin mümkün olacağını da söyledi.

Güney Koreli yetkililer geçen hafta, kasım ayına kadar nüfusun yüzde 70’ini en az tek doz aşılayarak sürü bağışıklığına erken ulaşmak istediklerinibelirtmişti. Güney Kore, koronavirüs aşısı temin etmekte zorlanan ülkelerden biri.

İsrail Sağlık Bakanlığı: “BioNTech aşısının enfeksiyonları önlemedeki etkinliğinde azalma var”

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından 5 Temmuz Pazartesi günü yapılan açıklamada, BioNTech aşısının enfeksiyonlar ile semptomatik hastalıkları önlemedeki etkinliğinde bir azalma görüldüğü ve aşıların ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu belirtildi.

Bakanlık, 6 Haziran’dan itibaren yapılan deneylerde enfeksiyonların ve semptomatik hastalıkları önlemede aşıların koruyuculuğunun yüzde 64 seviyelerine indiğini de duyurdu. Öte yandan, BioNTech aşısının koronavirüs kaynaklı ciddi hastalıkları yüzde 93 oranında önlediğinin altı çizildi.

Bir Pfizer-BioNTech sözcüsü ise İsrail’den gelen veriler hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak antikorların, düşük güçte de olsa Delta varyantı dahil olmak üzere test edilen tüm varyantları etkisiz hale getirebildiğini gösteren diğer araştırmalara atıfta bulundu.

Şu ana kadar İsrail’deki 9,3 milyon insanın yüzde 60’ı en az bir doz aşı oldu. Ocak ayı başında 10 bin olan günlük vaka sayısı, haziran ayı başında tek haneli sayılara inmişti. Bunun üzerine ülkedeki salgın tedbirlerinde gevşemeye gidilmiş ve açık havada maske takma zorunluluğu kaldırılmıştı. Fakat Delta varyantının yayılmasıyla birlikte maske takmak başta olmak üzere bazı salgın tedbirleri yeniden alındı.

Almanya, beş ülkeye yönelik seyahat kısıtlamalarını hafifletiyor

Almanya’daki Robert Koch Entitüsü, Birleşik Krallık, Hindistan, Nepal, Portekiz ve Rusya’dan gelen kişiler için seyahat kısıtlamalarının azaltıldığını belirtti. Enstitü bu ülkelerin, “yüksek vakalı bölgeler” olarak görülmeyeceğini açıkladı.

Bu ülkelerden Almanya’ya gelen yolcular 10 günlük karantina sürecine tabi olacak. Koronavirüs testleri negatif çıkarsa karantina süreleri beş gün ile sınırlanacak. İki doz aşı olanlar ise karantinaya alınmayacak. Bu ülkelerden gelen yolcular daha önce 14 gün karantinada kalıyordu.

Doğum günü partileri koronavirüsün yayılmasını artırıyor

Doğum günü partilerinden sonra virüs yayılımın ne yönde değiştiğine dair yapılan yeni bir araştırma, güvendiğimiz kişilerin de yaygın bir virüs yayılma kaynağı olabileceğini ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi, RAND Corporation ve Castlight Health’ten araştırmacılar yaratıcı bir metot kullanarak doğum günü partilerinin koronavirüs yayılımını ölçmeye çalıştı. Sağlık sigortası talep verilerini kullanan araştırmacılar, ailelerin doğum günlerini takip eden haftalardaki koronavirüse yakalanma oranlarını inceledi. Jama Internal Medicine’de yayımlanan makalede, virüsün yaygın olarak görüldüğü semtlerde düzenlenen doğum günü partilerinin virüsün yayılımını üçte bir oranında artırdığı belirtildi.

Birçok ABD’li için doğum günü partileri son aylarda çok daha yaygın hale geldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), iki doz aşı olan kişilerin maske takmadan kapalı mekanlarda toplanmalarının güvenli olduğunu belirtiyor. Aşı olmamış kişiler için ise doğum günü partileri, virüsün kolay yayılabileceği yerler olarak görülmeye devam ediyor.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Lüksemburg Devlet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, koronavirüs teşhisiyle hastaneye kaldırılan Başbakan Xavier Bettel’in durumunun “ciddi ama stabil” olduğu belirtildi. Bettel’in kanındaki oksijen seviyesinin düşük olduğu, bu durumun koronavirüs hastaları için risk olabileceği de ifade edildi.

Bettel, 24-25 Haziran tarihlerinde yapılan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nden sonra gösterdiği hafif semptomlardan dolayı “önlem” olarak hastaneye kaldırılmıştı. Bakanlık, Bettel’in hastanede iki ila dört gün kalacağını açıklamıştı.

Bettel, AB Zirvesi’nde kendi deneyimlerinden yola çıkarak LGBTİ+ bireyler lehine yaptığı konuşma ile dikkat çekmişti. Bettel, “Bir sabah kalktığımda gördüğüm bir reklam yüzünden gay olmadım. Bu benim içimden gelendi, ben seçmedim. Kendini öylece kabul etmek zorken, bir de bu yüzden damgalanmak çok daha zor” demişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından, Bettel’e sağlık dileklerini iletti ve “En kısa sağlığına dönmen ümidiyle” diye yazdı. Bettel, mayıs ayında AstraZeneca aşısının ilk dozunu olmuştu, ikinci doz için ise 1 Temmuz tarihi belirlenmişti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.