Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Koca: “Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (7 Temmuz) yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Türkiye’nin kontrollü normalleşme sürecine girdiğini belirterek, “Tek gündemimiz aşılama oranı ile toplumsal bağışıklığı elde etmek” dedi. Türkiye’de bazı illerde aşılamanın arttığını, bazı illerde ise yavaş ilerlediğini belirten Koca, “Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız” diye konuştu.

“Başarılı bir aşı programı salgından kurtulmuş kutlu bir Türkiye demektir”

Türkiye’nin gündeminin artık “en yüksek aşılama oranı” olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs salgınının artık gündemden çıktığını ve kontrollü normalleşme sürecine girildiğini söyledi. Koca, “Salgın hastalığın gündemimizden çıkmaya başladığı, artık eski günlerimize kontrollü bir şekilde nasıl döneceğimizi konuştuğumuz aşamaya geldik. Artık tek gündemimiz mümkün olan en yüksek aşılama oranı ile toplumsal bağışıklığı elde etmek. Tüm insan kaynağımızı ve enerjimizi buna yönlendirmiş bulunuyoruz. Başarılı bir aşı programı, salgından kurtulmuş kutlu bir Türkiye demektir” dedi.

“Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız”

Bazı illerin yeterli aşılama oranına ulaşmadığını belirten Fahrettin Koca şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi aşı sayılarını il bazında anlık olarak ve her gün her bir ilimizin aşılanma oranını da yüzde olarak sizlerle paylaşıyoruz. Bazı illerimiz aşı programına uyumda tam da istediğimiz ivmede ve hızla toplumsal bağışıklığa yaklaşıyor. Bazı illerimiz ise geriden takip ediyor. Bu tatlı bir rekabete dönüşmeli, her bir vatandaşımız bulunduğu ilin bağışıklık oranına katkıda bulunmak üzere bir an evvel aşısını olmalıdır. Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız. Yerel ve ülke genelinde kapsamlı bir program uyguluyoruz. Bu programı daha dinamik hale getireceğiz.”

“50 yaşından büyük vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız üçüncü doz aşılarını istedikleri aşı türü ile olabilirler”

Yeni varyant ve mutasyon haberlerinin gelmeye devam edeceğini ancak bu konuda herhangi bir umutsuzluğun olmadığını söyleyen Koca, koronavirüsün yeni varyant ve mutasyonlarının yayılmaması için gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Koronavirüs geçirmiş kişilerin aşı olma süresinin üç aya indirildiğini hatırlatan Koca, “Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımız için aşı olma süresinin üç ay olarak belirlendiğini geçen hafta ifade etmiştim. Bu konuda bir karmaşaya yer olmadığını ifade etmek istiyorum. Hastalığı zaten geçirmiş olan kişilerde hatırlatma aşısının yeterli olacağı Bilim Kurulumuzca değerlendirilmiştir. Üçüncü doz aşı konusunda ise inaktif aşı olan 50 yaşından büyük vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız üçüncü doz aşılarını istedikleri aşı türü ile olabilirler” dedi.

“Hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun, anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor”

Bakan Koca, aşı sertifikası tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Gündeme getirilen bir başka konu ise aşı sertifikasıdır. Bakanlığımız Dışişleri Bakanlığımız ile tüm ülkeler ile görüşerek karşılıklı sertifika tanıma anlaşmaları imzalamaktadır. Buna göre ülkemizde hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor. Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır. Bu konuda aşı türü, sertifika açısından bir tercih sebebi değildir. Benzer şekilde hastalığı geçirmiş olan ve tek doz aşı yaptıran vatandaşlarımız da aşı sertifikasını e-nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarımızdan oluşturabilirler. Aşı sertifikası iki ya da üç doz aşı olanlar için aşı ile bağışıklığı, hastalığı geçirmiş ve tek doz aşı olmuş vatandaşlarımız için ise aşı ve hastalığı geçirmiş olmakla bağışıklığı elde etmiş olmayı ifade ediyor. Vatandaşlarımız hastalığı geçirmiş olsalar da iki doz aşı yaptırarak da aşı sertifikasını oluşturabilirler.”

“Aşı ile toplumsal bağışıklık sağlanana kadar kişisel tedbirlerimizden taviz vermeyelim”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Aşı programından sağlık çalışanlarımızın üstün gayretleri ile sergilenen yüksek başarı güneşli günlerden daha hızlı yüreklerimizi ısıtmış ve salgından kurtuluşa olan inancımızı perçinlemiştir. Bu olumlu gidişatı en güzel şekilde nihayete erdirmek elimizde. Aşı ile toplumsal bağışıklık sağlanana kadar kişisel tedbirlerimizden taviz vermeyelim. Bir an evvel aşımızı olalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.