Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, evinde uğradığı suikast sonucu öldürüldü

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Eşi Martine Moise’in ise tedavisine hastanede devam ediliyor. Geçici Başbakan Claude Joseph, Moise’e düzenlenen suikastı “nefret dolu, insanlık dışı ve barbarca bir eylem” olarak nitelendirdi.

Geçici Başbakan Claude Joseph bugün (7 Temmuz), Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise‘in bir grup kimliği belirsiz saldırgan tarafından gece yarısı vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Devlet başkanının eşi Martine Moise ise saldırıdan yaralı kurtuldu ve tedavisine hastanede devam ediliyor.

Haiti Ulusal Polisi ve Haiti Silahlı Kuvvetleri’nin duruma hâkim olduğunu alındığını belirten Joseph, “Devletin devamlılığını sağlamak ve milleti korumak için gereken her türlü önlem alınmaktadır. Demokrasi ve cumhuriyet kazanacak” dedi. 

Ülke yönetiminin kendisine geçtiğini belirten Joseph, Moise’in evine giren silahlı saldırganların İngilizce ve İspanyolca konuşan bir gruptan oluştuğunu söyledi.  

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği, devam eden güvenlik durumu nedeniyle elçiliğin bugün kapalı olacağını açıkladı.

Karayipler’in 11 milyon nüfuslu ülkesi Haiti, büyüyen bir insani kriz ve gıda kıtlığı ile karşı karşıya. Son yıllarda ülkedeki şiddet olaylarında da artış gözleniyor. Başkent Port-au-Prince’te çeteler, sokakların kontrolünü ellerine geçirmek için hem birbirleriyle hem de polislerle çatışmayı sürdürüyor.  

53 yaşındaki Moise, 2017 yılında cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra şiddetli protestolar ile karşı karşıya kalmıştı. Ülkede 2018’de planlanan seçimler, siyasi istikrarsızlık nedeniyle yapılamamıştı ve Moise, ülkeyi iki yıldan uzun bir süredir kararnameler ile yönetiyordu.

Muhalefet Moise’i, görev süresini aştığı ve bu süre boyunca boyunca otoriter bir tutum sergileyerek diktatörlük kurmaya çalıştığı gerekçesi ile suçlarken Moise ve destekçileri ise kendilerine yöneltilen bu suçlamaları reddediyordu.  Haiti’de genel seçimlerin bu yıl içinde yapılması bekleniyordu. 

Kaynak: AP,Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.