Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da LGBTİ+ karşıtı yasanın yürürlüğe girmesinin ardından AP, AB ülkeleri ile Avrupa Komisyonu’nun yasayı durdurmak için her gücü kullanmasını talep eden kararı kabul etti

Macaristan’da okulların, eşcinselliği teşvik ettiği düşünülen materyalleri kullanmasını yasaklayan yasa dün (8 Temmuz) yürürlüğe girdi. Yeni yasa, Avrupa Birliği’nin (AB) tepkisini çekti. Avrupa Parlamentosu (AP), yasayı kınayan ve AB ülkeleri ile Avrupa Komisyonu’nun yasayı durdurmak için elindeki her gücü kullanmasını talep eden bir kararı kabul etti.

Macaristan okulların, eşcinselliği teşvik ettiği düşünülen materyalleri kullanmasını yasaklayan yasayı yürürlüğe sokarak Avrupa Birliği‘nin (AB) tepkisini çekti. Başbakan Viktor Orban dün (8 Temmuz), yasanın yürürlükten kaldırılması için uygulanan hiçbir baskıyı kabul etmeyeceğini açıkladı.

Söz konusu yasa, Başbakan Viktor Orban’ı Avrupa Birliği Komisyonu, AB liderleri ve insan hakları örgütleri ile karşı karşıya getirdi.

“LGBTİ+ aktivistlerini çocuklarımızın arasına sokmayacağız”

Orban, Facebook hesabından, “Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu, LGBTİ+ aktivistlerinin ve örgütlerinin, anaokullarına ve okullara girmesine izin vermemizi istiyor. Macaristan bunu istemiyor. Burada Brüksel bürokratlarının hiçbir işi yok. Ne yaparlarsa yapsınlar LGBTİ+ aktivistlerini çocuklarımızın arasına sokmayacağız” paylaşımında bulundu.

Yeni yasa aynı zamanda “pedofili ve pornografiyi, LGBTİ+ ile birleştiriyor” denilerek de eleştiriliyor.

“Amacı LGBTİ+’ları kamusal alandan silmek”

Avrupa Parlamentosu yasayı kınayan ve AB ülkeleri ile Avrupa Komisyonu’nun yasayı durdurmak için elindeki her gücü kullanmasını talep eden bir kararı kabul etti. 459 lehte ve 147 aleyhte oy ile kabul edilen kararda Avrupa Komisyonu’nun, AB’nin temel değerlerini ihlal eden üyelerine karşı “sözde ihlal prosedürü” başlatması yönünde çağrılar yer aldı. Ayrıca hukukun üstünlüğünü baltalayan üye ülkelere sağlanan fonların kesilmesi için kapsamlı bir prosedür uygulanması çağrısında da bulunuldu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen söz konusu yeni yasayı, “utanç” olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Macaristan Direktörü David Vigh ise yasa için “Amacı LGBTİ+’ları kamusal alandan silmek” dedi.

“Çocuklar dünyaya karşı kör ve sağır değiller”

Yeni yasa yalnızca insan hakları örgütlerini, AB kurumlarını ve üye ülkelerini değil Macaristan’da yaşayan LGBTİ+’ları da endişelendiriyor. Transseksüel kimya öğretmeni Floris Fellegi-Balta, öğretmenliğe devam edememe ihtimalinden endişe duyuyor.

“Bu yasaya göre ben, öğretmenlik yaparak transseksüelliği sergiliyorum” diyen Fellegi-Balta, yasanın LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ olmayı yanlış yorumladığını dile getirdi. Fellegi-Balta, “Bilimsel açıdan çocuklara, eşcinsellik ve transseksüelliğin varlığından bahsetmezsem yalan söylemiş olurum. Ancak bu, bir teşvik değil” diye konuştu.

Öte yandan bazı okullar öğretmenlerine sahip çıkıyor. Örneğin Fellegi-Balta’nın çalıştığı okul, “Bu okulun LGBTİ+ öğrenciler için yaşanabilir bir yer olması, velilerin ve öğrencilerimizin güvenini kazanmak, öğretmenlerimizi savunmak için her şeyi yapacağız” açıklamasında bulundu.

Yasanın hükümlerinin gerçekçi olmadığını savunan öğretmenler, okulda LGBTİ+ ile ilgili konuları tartışmaya devam edeceklerini söyledi. Bu öğretmenlerden Eva Gadanecz, “Çocuklar dünyaya karşı kör ve sağır değiller. LGBTİ+ ile ilgili herhangi bir konuyu okul ortamında gündeme getirirlerse onları cevapsız bırakamazsınız” dedi.

Daha önce cinsel kimliği nedeniyle baskı altında hisseden bir öğrencisinin kendine zarar verdiğini fark ettiğini belirten Gadanecz ekledi: “Bu konular hakkında konuşarak çocukların yalnız olmadıklarını ve her cinsel kimliğin normal olduğunu göstermeliyiz. Belki böylece bir genç daha az intihar edecek veya iki kişi depresyondan kaçınacak. Bunu görmezden gelemeyiz.”

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.