Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Ugandalı bakan Afrika kıtasındaki aşı yetersizliğinden dolayı Batılı ülkeleri hedef aldı, İsrail bağışıklığı zayıf vatandaşlarına üçüncü doz aşı uygulamasına başladı

Ugandalı bakan Afrika kıtasındaki koronavirüs aşısı yetersizliğinden dolayı Batı’yı hedef gösterdi. Avustralya’da Delta varyantı kaynaklı koronavirüs vaka sayılarının artmasından endişe ediliyor. İsrail bağışıklığı zayıf olan yetişkin vatandaşlarına üçüncü doz koronavirüs aşısı uygulamasına başladı. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin aşı tedarik hedefine ulaştığını açıkladı. Dünyadan öne çıkan koronavirüs salgını ile ilgili haberleri derledik.

Ugandalı bakan Afrika kıtasındaki koronavirüs aşısı yetersizliğinden dolayı Batıyı suçladı 

Ugandalı bakan Chris Baryomunsi, Uganda’nın yeterli koronavirüs aşısına ulaşamamasının sebebi olarak Batılı ülkelerin aşılama sürecinde sadece kendi nüfusuna odaklanmasını işaret etti. Uganda’nın şu ana kadar bir milyonu aşkın vatandaşını aşıladığını belirten Baryomunsi, ülkesinin daha fazla aşı satın almak için yeterli maddi gücünün olmasına rağmen yeterli aşıyı tedarik etmekte zorlandığını söyledi. “Yaşadığımız durum bir erişim ve eşitlik sorunudur. [Aşı tedariki konusunda] Batı dünyasına güvenmek zorundayız ancak Batı dünyası kendi nüfusuna odaklandı. Bu da oradaki insanların Afrikalılar’ı umursamadığı yönünde bir izlenim yaratıyor” diyen Ugandalı bakan Delta varyantına rağmen ülkesinin salgınla mücadelede önemli aşamalar kat ettiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika ülkelerinin üçüncü dalga koronavirüs salgınını önlemek için yüzbinlerce doz aşıya ihtiyacı olduğuna dikkat çekmişti. DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti şu sıralar Afrika ülkelerinin salgın açısından en şiddetli dönemlerden birini yaşadıklarını ve salgının üçüncü dalgasının yakın bir zamanda görülebileceğini vurguladı. Geçen hafta perşembeden önceki yedi gün içinde, Afrika kıtasında yüzde 21 artışla 251 bin vaka görüldü. Buna karşın dünyada şimdiye kadar uygulanan aşıların yalnızca yüzde 1,6’sı Afrika’da yapıldı ve kıta nüfusunun yalnızca yüzde 2’sinden azı aşılandı. Kıtadaki 16 ülke salgın vakalarında yeniden artış yaşarken bunların onunda delta varyantı vakaları görüldü. Afrika’da şu ana kadar koronavirüsten dolayı ölen kişi sayısı ise 151 binden fazla.  

Avustralya’da Delta varyantı kaynaklı vaka sayılarının artmasından endişe ediliyor 

Avustralyalı yetkililer Yeni Güney Galler eyaletinde 90 yaşındaki bir kadının koronavirüsten dolayı öldüğünü açıkladı. Böylelikle eyalette on ay sonra ilk defa salgından dolayı biri ölürken, Yeni Güney Galler’deki toplam ölüm sayısı 57’ye yükseldi. Pazar günü yayınlanan verilere göre eyalette 77 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bunların 15’i ise yoğun bakımda tedavi görüyor. Şu ana kadar ülkede 31 binden fazla vaka sayısı görülürken, 911 kişi hayatını kaybetti. Avustralya’nın en büyük şehri Sidney’de ise koronavirüsün Delta varyantı ile mücadele kapsamında tam kapanma tedbirleri uygulanıyor.  

İsrail bağışıklığı zayıf olan yetişkin vatandaşlarına üçüncü doz koronavirüs aşısı uygulamasına başladı 

Etkisini artıran koronavirüsün Delta varyantına karşı hızlı bir şekilde önelmler almayan İsrail’de aşılanma oranları yeniden yükselişe geçti. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz’in açıklamasına göre, bağışıklık sistemi zayıf olan ve iki doz BioNTech aşısı olmuş İsrailli yetişkinler için üçüncü doz uygulanmaya başlanacak. Üçüncü doz aşıların herkese açılması için henüz bir karar alınmadığını belirten Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Başkanı Sharon Alroy-Preis ise daha önceden aşı olması gerekli görülmemiş yetişkin bireylerde ve çocuklarda görülen koronavirüs vakası oranının arttığına işaret etti. 9,3 milyon nüfusu olan İsrail’de 5,7 milyon insan en az bir doz aşısını olmuş durumda. 

Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin aşı tedarik hedefine ulaştığını açıkladı 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinde yaşayan yetişkinlerin yüzde 70’ini aşılamaya yetecek miktarda dozun tedarik edildiğini ve bu devletlere dağıtıldığını açıkladı. “Avrupa Birliği verdiği sözü tuttu” diyen von der Leyen, “Koronavirüs salgını daha bitmedi. Ancak farklı varyantlarla mücadelede daha fazla aşıyı tedarik etmek için hazırız” diye konuştu. Ekim ayına kadar aşı olmaya elverişli bütün nüfusunu aşılamayı hedefleyen Avrupa Birliği, aşılama sürecinde çoğunlukla Pfizer-BioNTech aşılarını kullanıyor. Buna karşın Avrupa Komisyonu’nun geçen hafta yaptığı açıklamaya göre AB ülkeleri Johnson & Johnson tarafından üretilen aşılardan yaklaşık 40 milyon ek doz sipariş etti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin açıklamasına göre yaz mevsimi boyunca koronavirüsün Delta varyantı vakalarının AB ülkelerinde artması bekleniyor.  

Derleyen: Aydın Ulu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.