Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taraftar grubu “Çarşı” üyelerinin Gezi olayları sırasındaki eylemleri nedeniyle “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davada Yargıtay’ın bozma kararına uyuldu, bir sonraki duruşma 8 Ekim’de

Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden başlayan ve Beşiktaşlı taraftar grubu “Çarşı” üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdi.

2013 yılındaki Gezi Parkı eylemlerine katılan topluluklardan olan Çarşı taraftar grubundan 35 kişiye yönelik Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi’ni işgal etmeye çalıştıklarının da öne sürüldüğü iddianame sonucu “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” , “suç örgütüne üye olma”, “kamu görevlilerinin görevini yapmasını engelleme” suçlamalarıyla dava açılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te bu suçlamalardan beraat kararı vermişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Nisan 2021’de beraat hükümlerini oybirliğiyle bozdu. Bozma kararında, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve beraat kararlarını bozulmasıyla yeniden başlayan Gezi davası ile bu davanın birleştirilmesi hususunun değerlendirilmemesi gösterildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirmenin gerçekleşmesi halinde bunun Çarşı davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağını belirtti.

Yargıtay kararının ardından, tutuksuz yargılanan 25 sanığın katıldığı ve CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Turan Aydoğan‘ın da takip ettiği ilk duruşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdi.

Mahkeme, sanık avukatlarına Gezi davası ile birleştirme ve esas hakkında yazılı beyanda bulunmaları için süre verilmesine, birleştirme konusunun celse arasında değerlendirilmesine karar verdi. 

Cumhurbaşkanlığı vekilinin katılma talebini kabul edildi. Gelecek duruşma 8 Ekim 09.45’te yapılacak.

Ne olmuştu?

Gezi eylemlerine ilişkin taraftar grubu Çarşı’ya dair 35 sanıklı davada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te beraat kararı vermişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Nisan 2021’de beraat hükümlerini oybirliğiyle bozmuştu. Bozma kararında, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve beraat kararlarını bozulmasıyla yeniden başlayan Gezi davası ile birleştirilme hususunun değerlendirilmemesi gösterilmişti. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirmenin gerçekleşmesi halinde bunun Çarşı davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağını belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.