Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın hapse mahkûm edilmesi Güney Afrika’yı karıştırdı

Eski Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacop Zuma’nın mahkemeye itaatsizlikten 15 ay hapse mahkûm edilmesi şiddetli protestolara neden oldu. Mevcut Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, protestoları ve şiddeti bastırmaya çalışan polislere destek için orduyu devreye soktu. Şu ana kadar protestolarda 10 kişi hayatını kaybetti.

Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yı görevi esnasında yapılan yolsuzlukları araştıran bir komisyona ifade vermeyi reddettiği için mahkemeye saygısızlıktan 15 ay hapse mahkûm etmişti. Karar, ülke çapında şiddetli protestolara yol açtı. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, siyasi şiddeti bastırmaya çalışan polise destek için askeri personeli görevlendirdiğini belirtti. Ayrıca Ramaphosa, ülkeyi saran şiddetin “apartheid” rejimi sonrası eşi görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, “son günlerde birkaç bölgede baş gösteren huzursuzluğu bastırmada” polise yardımcı olunacağı belirtildi. Askerler şehirlere konuşlandırılmadan önce düzenlenen protestolarda, aralarında 15 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti, 489 kişi ise gözaltına alındı.

Ülkenin en büyük şehri Johannesburg’un ve eski Cumhurbaşkanı Zuma’nın memleketi KwaZulu-Natal’ın bulunduğu Gauteng eyalatine iki bin 500 asker konuşlandırıldı.

Televizyonda Güney Afrikalılar’a seslenen Cumhurbaşkanı Ramaphosa, “Geçen birkaç gün ve gecede yaşananlar, demokrasi tarihimizde nadiren görülen kamusal şiddet eylemleridir” dedi.

Zuma’nın destekçilerine göre yaşananlar “cadı avı”

Güney Afrika’da apartheid rejimi sonrası ilk kez bir cumhurbaşkanının yargılanması, hukukun üstünlüğünü göstermesi bakımından bir dönüm noktası olarak görülüyor. Ayrıca yargılamayı mevcut Cumhurbaşkanı Ramaphosa’nın zaferi olarak görenler de var.

Zuma’nın hapse girmesinin parti içindeki ılımlı ve pragmatist kanadın daha çok güçlenmesine vesile olacağı, hükümette veya bürokrasideki Zuma’ya yakın kişilerin etkisinin azalacağı düşünülüyor.

Zuma’nın destekçileri ise eski cumhurbaşkanının “bir cadı avının kurbanı olduğunu” düşünüyor. 79 yaşındaki Zuma, özellikle yoksul halk arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.

Öte yandan, ülkeyi sarsan protestoların aşılama hızını azaltacağından endişe ediliyor. Cumhurbaşkanı Ramaphosa, “Aşı programımız ivme kazanmışken, ciddi bir şekilde sekteye uğradı” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.