Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın tutuklanması, Güney Afrika’da şiddeti tırmandırdı: Eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 72’ye yükseldi

Güney Afrika’da, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın hapse atılmasının ardından başlayan eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı dün (13 Temmuz) itibarıyla 72’ye yükseldi.

Güney Afrika’da, eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın hapse atılması, ülkedeki ekonomik sıkıntıların yarattığı huzursuzluğu da tetikleyince halk sokaklara döküldü. Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın “apartheid rejiminin sona ermesinden bu yana, son 27 yıl içinde görülen en şiddetli gösteriler” olarak değerlendirdiği eylemlerde, bir hafta içinde 72 kişi öldü ve bin 300 kişi tutuklandı.

Cyril Ramaphosa

Polis Bakanı Bheki Cele yaşananları, “Bölgedeki mevcut durum güçlü bir gözetim altında. İşlerin daha kötü noktalara gelmemesini sağlayacağız” diyerek değerlendirdi. Cele, yaklaşık bir haftadır devam eden eylemlerin, ciddi bir ilaç ve gıda kıtlığına sebep olabileceğini söyledi.

Güney Afrika Sağlık Bakanlığı ise protestoların, ülkede zaten ağır aksak ilerleyen aşı dağıtımını derinden etkilediğini belirtti. “Elimizde kliniklerin yağmalandığına dair raporlar var. Gösteriler yüzünden koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü hastanelere oksijen tüpü ulaştırmakta zorlanıyoruz. Eylemler, temel sağlık hizmetlerine erişimi engelliyor” açıklamasında bulunan bakanlık ayrıca, eylemlerin yoğun olduğu bölgelerde aşı randevusu alanlara, randevularını başka bir bölgeye aldırmalarını tavsiye etti.

Protestolar, şimdiye kadar Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg, en büyük şehri ve ekonomik güç merkezi Gauteng ve Zuma’nın memleketi KwaZulu-Natal bölgeleriyle sınırlı kaldı.

Protestocular, Güney Afrika’nın bazı ana otoyolları trafiğe kapattı, mağazaları yağmaladı ve sağlık görevlilerine saldırdı.

Hükümet, kolluk kuvvetlerinin protestoları ve bunun sonucunda ortaya çıkan şiddeti önleyemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Zuma’nın hapse atılması protestoları tetikledi

Cyril Ramaphosa, geçen yıl iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi’nin liderliğini devraldıktan sonra 2018 yılında bir dizi yolsuzluk iddiasıyla karşı karşıya kalan Zuma’yı görevden almıştı. Güney Afrika Yüksek Mahkemesi ise 29 Haziran’da, dokuz yıllık iktidarı boyunca üst düzey yolsuzluk yaptığı iddiasını araştıran soruşturmada ifade vermeyi reddeden eski Cumhurbaşkanı Zuma’yı, mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ardından Zuma, 8 Temmuz’da polise teslim olmuş ve hapishaneye gönderilmişti.

Analistlere göre apartheid rejimi sona erdiğinden beri ülkede ilk kez bir cumhurbaşkanın hapse atılması, Zuma’nın sadık seçmenlerini tetikleyerek, mevcut ekonomik huzursuzluğu şiddetli protestolara çevirdi.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.