Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri: “Rektör adayı belirleme sürecinin başladığını ilan ediyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevinden almasının ardından bugün (16 Temmuz) de protestolarına devam etti. Akademisyenler, rektörlük binası önünde cüppeleriyle yaptıkları sırt dönme eyleminin ardından basına açıklamada bulundu ve “Sizlere artık Melih Bulu’nun olmadığı kampüsümüzden sesleniyoruz” dedi.

Haber: Mehmet Yaşar Altundağ, Şükran Şençekiçer

Medyascope’a konuşan öğretim üyeleri, üniversite bileşenlerinin onayını alacak rektör adaylarını Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) önermek istediklerini söyledi. Akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi’nin etik ilkelerine bağlılığını beyan eden adaylarla birlikte demokratik bir rektör adayı seçim sürecinin başladığını duyurdu.

Öğretim üyeleri ayrıca, rektörlük atamalarının usulünü değiştiren bir kanunun gerekliliğinin altını çizerek bu konuda bir rapor hazırladıklarını ve siyasi partilere bu raporu ulaştırdıklarını aktardı.

Akademisyenlerle birlikte protestolarına devam eden öğrenciler de, talepleri yerine getirilene kadar protestolara devam edeceklerini söyledi.

Öğrencilerin talepleri yazılı afiş

Vekâleten rektörlüğe atanan Prof. Dr. Naci İnci’nin rektörlük binasından çıkmasının ardından öğrenciler Naci İnci’ye tepki gösterdi.

Öğrenciler, vekaleten rektörlüğe atanan Prof. Dr. Naci İnci’ye tepkilerini pankartlarla dile getirdi.

2 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle rektörlüğe atanan Prof. Dr. Melih Bulu, cumhurbaşkanı kararıyla dün gece yarısı görevden alınmış, akademisyen ve öğrenciler protestolarla geçen altı ayı aşkın sürenin ardından kararı kampüste kutlamıştı.

Aylardır rektörlük binasına sırtlarını dönen akademisyenler, protestolarına devam ediyor

Akademisyenlerin, “Artık Melih Bulu’nun olmadığı kampüsümüzden sesleniyoruz” dedikleri ortak açıklamanın tamamı şöyle:

“Bugün 16 Temmuz Cuma. Nöbetimizin 133., direnişimizin 194. günündeyiz. Sizlere hâlen basının alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel ve sivil güvenlik güçleriyle denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği ve artık Melih Bulu’nun olmadığı kampüsümüzden sesleniyoruz.
 
2 Ocak gece yarısı Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan kişi, 15 Temmuz sabaha karşı görevinden alındı.  Bu durum, altı aydır tüm bileşenlerimizle sürdürdüğümüz, kamuoyunun güçlü desteğini alan mücadelemizin, dayanışmamızın bir kazanımıdır. Bugün, YÖK Başkanı Yekta Saraç, Melih Bulu ve yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez hakkında Boğaziçi Üniversitesine verdikleri zararlardan dolayı suç duyurusunda bulunuyoruz. Atanmış rektörün görevden alınması ile birlikte, kayyım rejimiyle yönetime getirilen vekaleten atanmış rektör Naci İnci, bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran, hukuksuz bir biçimde görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu’nun ve Genel Sekreter Nedim Malkoç’un istifalarını bir kez daha talep ediyoruz. Aldıkları keyfî ve haksız kararları tanımıyoruz. Söz konusu kararlardan biri, üniversitemizin hocalarından Feyzi Erçin’in yaz okulunda vereceği dersin kapatılmasıdır. Yaz okulu döneminin bu ilk gününde, ilgili bölüm ve fakülte kurullarının iradesi yok sayılarak alınan bu kararı kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.
 
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Yabancı Diller Yüksek Okulu da dahil olmak üzere üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlerimiz ve Mühendislik Fakültemizin seçilmiş dekanı bir an önce görevlerine atanmalıdır.
 
Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları olarak, Türkiye’deki tüm üniversiteler için, demokratik ve özgür akademi ideali adına yürüttüğümüz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Üniversitelerde rektör belirleme süreçlerinin demokratik yollarla gerçekleşmesi için akademik ve hukuki düzlemde yaptığımız çalışmalarımıza devam ediyoruz. 15 Temmuz Perşembe günü atanmış rektörün görevden alınmasının ardından gelişecek süreçte; Boğaziçi Üniversitesi’nin iradesinin hiçe sayıldığı, üniversite bileşenlerine danışılmadan belirlenmiş, kayyım rejimiyle uzlaşmaktan utanç duymayanların dahil olduğu bir rektör atamasını kabul etmeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Üniversitemiz bünyesinde, Boğaziçi Üniversitesi’nin etik ilkelerine bağlılığını beyan eden adaylarla yapılacak demokratik bir aday belirleme sürecinin bugün itibariyle başladığını ilan ediyoruz.
 
Geçen hafta, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü’nün, kurum dalında Boğaziçi Üniversitesi Demokratik Direniş Bileşenlerine verileceği açıklandı. Altı ayı aşan mücadelemize destek veren tüm dostlarımıza ve kamuoyuna teşekkür ediyoruz.
 
Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.