Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD tarihinin en büyük orman yangını kontrol altına alınamıyor: Los Angeles kenti büyüklüğünde ormanlık alan yok oldu

ABD’nin Oregon eyaletinde 6 Temmuz’da başlayan ve Oregon ile beraber Kaliforniya eyaletini de etkileyen, “Bootleg Fire” adı verilen orman yangınları, yaklaşık iki haftadır kontrol altına alınamıyor. Yangınlarda bugüne dek Los Angeles kenti büyüklüğünde bir ormanlık alan yok oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Oregon eyaletinde çıkan orman yangınları yaklaşık iki haftadır kontrol altına alınamıyor. Modern Oregon tarihinin ve aynı zamanda ülke tarihinin en büyük yangını olarak değerlendirilen yangınlar, şimdiye kadar Los Angeles şehri büyüklüğünde bir alanı yani yaklaşık 1.200 kilometrekarelik ormanlık alanı yok etti. İtfaiye operasyonlarının sözcüsü Sarah Gracey, düzensiz rüzgarların orman yangınlarını besleyerek itfaiyeciler için tehlikeli koşullar yarattığını söyledi. Gracey ayrıca, ters yönden esen rüzgarların ve kuru ağaçların, yangını kontrol altına almayı zorlaştırdığını da belirtti.

Yetkililer, yangınları söndürmek için en az 2 bin itfaiye çalışanının seferber edildiğini açıkladı. Yaklaşık yüzde 25’inin kontrol altına alınabildiği yangınlarda en az 67 ev yandı.

Eyaletin diğer ucundaki Kuzeydoğu Oregon dağlarında geçen cumartesi (17 Temmuz) çıkan bir yangın 44 kilometrekarelik ormanlık alanı yok ederken aynı gün Kaliforniya’daki Tahoe Gölü’nün güneyinde büyüyen bir orman yangını otoyola sıçradı. Bölgedeki etkinlikler iptal edildi, ulaşım kısıtlandı, vatandaşlara tahliye emri verildi.

Yangınların, Nevada eyalet sınırına yakın küçük bir kasaba olan Markleeville’i de tehdit ettiğini açıklayan yetkililer, yıldırım düşmesi ihtimali nedeniyle hem Kaliforniya hem de Oregon’da yeni yangınların çıkabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin son 30 yılda ABD’nin batı yakasında sıcak hava dalgalarına ve kuraklığa yol açtığına ve bu eğilimlerin orman yangınlarını sıklaştırabileceğine dikkat çekti.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.