Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batı Avrupa’da selde ölenlerin sayısı 188’e yükseldi, Almanya Başbakanı Angela Merkel yaşananların “dehşet verici” olduğunu söyledi

Avrupa’da yaşanan sel felaketinden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 188’e yükselirken yüzlerce kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi. Almanya’da selin vurduğu bölgeyi ziyaret eden Başbakan Angela Merkel, yaşananların iklim değişikliği ile bağlantılı olduğunu ve Almanya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede daha hızlı olması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’da perşembe günü (15 Temmuz) meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 188’e yükseldi. Sel felaketinden kaynaklanan ölümlerin sayısı Almanya’da 157, Belçika’da ise 31 olarak açıklandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkedeki ölü sayısının 188’e yükselmesinin ardından dün (18 Temmuz) Avrupa’nın bazı bölgelerini harap eden sel felaketini “dehşet verici” olarak nitelendirdi.

Merkel, selden etkilenen bölgelere hızlı mali yardım yapılacağı sözünü verdi. Merkel, Rheinland-Pfalz eyaletindeki küçük Adenau kasabasının sakinlerine seslenirken “Bu dehşet verici” dedi.

Sel felaketi dün (18 Temmuz), Almanya’nın güneyindeki Bavyera’nın bir bölgesinde en az bir kişinin ölümüne neden olan sel baskınlarıyla devam etti.

Köln’ün güneyinde bulunan ve sel felaketinden en kötü etkilenen Ahrweiler semtinde yaklaşık 110 kişi hayatını kaybetti. Polis, sel suları çekildikçe daha fazla ceset bulunmasının beklendiğini söyledi.

Avrupa’da geçen hafta yaşanan sel baskınları, ağırlıklı olarak Almanya’nın Rheinland Pfalz eyaletlerini, Kuzey Ren-Vestfalya’yı ve Belçika’nın bazı bölgelerini vurdu. 

Armin Laschet özür diledi

Yaşanan sel felaketinin meydana getirdiği hasarın, eylül ayında yapılacak Almanya genel seçimlerini etkileyebileceği de tartışılıyor. Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) Merkel’den sonraki dönemde başbakan adayı olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in harap durumdaki Erftstadt kasabasına yaptığı ziyaretten sonra medyaya konuşurken arka planda güldüğü için özür diledi.

“İklim değişikliğiyle mücadelede daha hızlı olmalıyız”

Merkel dün (18 Temmuz) yaptığı açıklamada, son 60 yılın en büyük doğal felaketinin ardından Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın iklim değişikliğinin etkisiyle mücadelede daha iyi ve daha hızlı olması gerektiğini belirtti.

Merkel, Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Adenau kasabası sakinlerine seslenirken “Almanya’da tanık olduğumuz tüm olaylar, yaşananların iklim değişikliği ile bir ilgisi olduğunu gösteriyor. Acele etmeliyiz, iklim değişikliğiyle mücadelede daha hızlı olmalıyız” diyerek, iklim değişikliği ile mücadelenin önemini vurguladı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da, yaşanan felaketin iklim değişikliği ile bağlantısının açık olduğunu söyledi.

Avrupa’nın diğer bölgelerindeki durum

Salı günü (20 Temmuz) ulusal yas ilan edilecek Belçika’da, 163 kişiye ulaşılamıyor. Yetkililer, su seviyelerinin düştüğünü ve büyük bir temizlik operasyonunun devam ettiğini dile getirdi. Ordu güçleri kayıp insanları ve cesetleri aramak için doğudaki Pepinster kasabasına gönderildi.

Hollanda‘daki acil servis yetkilileri, kuzey kesimin hâlâ yüksek alarm seviyesinde olduğunu, 10 binlerce kişinin tahliye edildiği Limburg eyaletinin güney kesiminde ise durumun kontrol altına alındığını söyledi. Hollanda şimdiye kadar sadece maddi hasar bildirdi, ölü veya kayıp bulunmuyor.

Avusturya‘da, Salzburg yakınlarındaki Hallein kasabasında cumartesi akşamı (17 Temmuz) selin Kothbach Nehri’nin kıyılarını vurması ile güçlü sel suları kent merkezini tahrip etti ancak herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.