Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çizdiği karikatürlerle İslam dünyasını ayağa kaldıran Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard hayatını kaybetti

Çizdiği karikatürlerle İslam dünyasında büyük tepki çeken Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard (86) hayatını kaybetti. Uzun zamandır tedavi gören Westergaard, 1980’li yıllardan bu yana karikatür çiziyordu. 2005 yılında Danimarka’da yayımlanan Westergaard’a ait 12 karikatürlük bir seri İslam dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. Çizdiği karikatürlerden dolayı pişman olmadığını açıklayan Westergaard, son yıllarda polis koruması altında ve adres değiştirerek yaşamak zorunda kalmıştı.

Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard, uzun zamandır devam eden hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Westergaard çizdiği Hz. Muhammed karikatürü ile İslam dünyasında tepki toplamıştı.

Westergaard’ın “Muhammed’in Yüzü” (The Face of Mohammed) başlıklı 12 karikatürlük serisi muhafazakâr Danimarka gazetesi Jyllands-Posten tarafından 2005 yılında yayımlanmıştı. İslam geleneğinde Hz. Muhammed’in tasvirinin yapılmamasından dolayı Westergaard’ın karikatürleri şiddetli tepkilere yol açmış ve tepkiler şiddete dönüşmüştü.

Dünyanın dört bir yanındaki Danimarka büyükelçilikleri saldırıya uğramış, bu saldırılarda birçok kişi hayatını kaybetmişti. Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Danimarka Büyükelçiliği, karikatürlerin neden olduğu öfke patlamasının ardından yakılmıştı. 

2005 yılında Danimarka’da yayımlanan karikatürlerin yarattığı kriz, Avrupa’nın birçok yerinde şiddet eylemlerine yol açmıştı. Bu şiddet eylemlerinin en bilineni 2015 yılında Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo‘nun Paris ofisinde 12 kişinin ölümüne neden olan katliamdı. Charlie Hebdo, 2012 yılında söz konusu karikatürleri yeniden yayınlamıştı.

Westergaard 2008 yılında Reuters’a verdiği demeçte, çizdiği karikatürlerden dolayı pişman olmadığını açıklamış, karikatürlerinin İslam’ın Batı medeniyetindeki laik değerler sisteminin içinde bulunduğu yerin tespit edilmesi bakımından katkı sağlayacak önemli bir tartışma başlattığını öne sürmüştü.

Westergaard, “Müslümanlar’ı tahrik eden bir karikatür olmasaydı bir roman, film, oyun gibi başka bir şey olurdu. Bu durum zaten er ya da geç olurdu. İki kültürü, iki dini daha önce hiç olmadığı kadar tartışıyoruz ve bu önemli bir şey” demişti.

Yaşanan şiddet eylemleri ve gelen ölüm tehditlerinin ardından Westergaard, hayatının son döneminde polis koruması altında ve sürekli adres değiştirip gizlenerek yaşamak zorunda kalmıştı. 2008 yılında ise Westergaard’ı öldürmeyi planlayan üç kişi tutuklanmıştı.

2010 yılında polis, yaşlı karikatüristi evinde öldürmek isteyen, bıçak ve balta taşıyan 28 yaşındaki Somalili Muhammed Geele’yi yakalamıştı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.