Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Kanada aşı olan ABD’lilere sınırlarını açıyor, ABD’deki üniversitelerde aşı olma zorunluluğu tartışmaları sürüyor

Twitter, Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Green’in hesabını koronavirüsle ilgili yaptığı paylaşımlar sebebiyle askıya aldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un eski danışmanı, başbakanın koronavirüs politikalarına yönelik suçlamalarda bulundu. Kanada, aşılanan ABD’lilere sınırlarını açıyor. ABD’deki üniversitelerde aşı zorunluluğu tartışmaları sürüyor. Avrupa, dünyada 50 milyon koronavirüs vakasını geçen ilk bölge oldu. İngiltere Baş Bilim Danışmanı Vallance’dan hastaneye kaldırılan vakalarla ilgili düzeltme: “Hastaların yüzde 60’ı aşısızdı.” Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi. 

Twitter, Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Green’in hesabını virüsle ilgili yaptığı paylaşımlar sebebiyle askıya aldı

Twitter, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Greene’in kişisel hesabını, koronavirüs hakkında “yanıltıcı” bilgiler yayınladığı gerekçesiyle geçici olarak askıya aldı. Greene, daha önceki paylaşımlarında aşılama kampanyalarını ve maske takma zorunluluğunu da eleştirmişti.

Greene geçen ay ise maske kurallarını “Nazi Almanyası’nda Yahudiler’e yapılan muameleye” benzettiği için özür dilemişti. Greene ayrıca, Twitter üzerinden pazartesi günü (19 Temmuz) yaptığı iki paylaşımda da virüse karşı aşıya gerek olmadığını ve virüsün 65 yaş altında ve obez olmayan kişiler için tehlikeli olmadığını savundu.

Cumhuriyetçi Senatör Greene, nisan ayında da Twitter’dan bir süre uzaklaştırılmıştı. Ancak Twitter daha sonra yaptığı açıklamada, otomatik denetleme sisteminden kaynaklanan bir hata olduğunu söyleyerek Greene’nin hesabını tekrar aktif hale getirmişti

Greene ise Twitter’ın son hamlesi sonrası, “Bu büyük teknoloji şirketleri, sesimizi kısmak ve devlet tarafından onaylanmayan herhangi bir mesajın yayılmasını önlemek için Biden rejiminin emirlerini yerine getiriyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta, sosyal medya şirketlerini platformlarında koronavirüs ve aşılarla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasına karşı daha fazla önlem almaya çağırmıştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un eski danışmanı: “Başbakan kısıtlamalar konusunda isteksizdi”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un eski danışmanı Dominic Cummings, Johnson’ın geçen sonbaharda vakalar arttığında salgın kısıtlamalarını sıkılaştırma konusunda isteksiz olduğunu çünkü ölen insanların genelde “80 yaş ve üzerinde” olduğunu düşündüğünü öne sürdü.

İngiltere Başbakanlık Ofisi ise Johnson’ı ekonomiyi yok etmek yerine koronavirüsün ülkeye yayılmasına izin vermekle suçlayan Cummings’in iddialarını “Başbakan salgın boyunca en iyi bilimsel tavsiyelerin rehberliğinde, insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için gereken önlemleri almıştır” diyerek yalanladı.

Cummings ayrıca, geçen yıl salgının başladığı mart ayında, Johnson’ın Kraliçe Elizabeth ile haftalık yüz yüze görüşmelerini sürdürmek istediğini ancak kendisinin başbakanı, kraliçeye virüs bulaştırma ihtimali hakkında uyardığını söyledi. Cummings’in iddiasına göre Johnson, bu uyarısının ardından kraliçe ile haftalık yüz yüze görüşmelerini iptal etti.

Kanada, aşılanan ABD’lilere sınırlarını açıyor 

Kanada, yaklaşık 17 aylık bir aranın ardından önümüzdeki ay, sınırlarını iki doz aşılarını yaptırmış olan ABD’lilere açacağını duyurdu. Kanada’nın sınır kısıtlamalarını kaldırmaya yönelik hamlesi, ülkede aşılama oranında kaydedilen ilerleme ve vaka sayılarındaki düşüşün ardından geldi.

Ülkede koronavirüs ile mücadele beklendiği gibi devam ettiği takdirde Kanada, 7 Eylül’e kadar aşıları tamamlanmış tüm uluslararası yolcuları ülkeye kabul etme kararı aldı. Ülkenin ABD’lilere sınırlarını açma kararı ise 9 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

Kanada hükümeti, ilk olarak Mart 2020’de sınırlarını kapatarak, birkaç istisna dışında zorunlu olmayan tüm yabancı yolcuların ülkeye girişini yasaklamıştı. ABD ve Kanada, 5 bin 500 millik kara sınırları boyunca zorunlu olmayan geçişleri yasaklamayı da karşılıklı olarak kabul etmişti.

ABD ise Kanadalılar’ın zorunlu olmayan seyahatler için kara sınırından ülkeye girmelerine izin verilip verilmeyeceğine yönelik herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kanada’da aşılama kampanyası yavaş bir tempo ile başlamış olsa da son haftalarda aşılama kampanyasında önemli bir ivme yakalandı. Ülkede nüfusun yaklaşık yarısı ve 12 yaş ve üzerindekilerin de yüzde 56’sı iki doz aşılarını yaptırdı. Nüfusun neredeyse yüzde 70’i ise en az bir doz aşılarını oldu.

Avrupa, dünyada 50 milyon koronavirüs vakasını geçen ilk bölge oldu

Reuters haber ajansının verilerine göre Avrupa, pazartesi günü (19 Temmuz) dünyada 50 milyon koronavirüs vakasını geçen ilk bölge oldu. Avrupa’da son dönemde koronavirüs vakalarında yaşanan artışın temel nedeninin virüsün orijinal halinden daha bulaşıcı olan Delta varyantının hızla yayılması olduğu düşünülüyor.

Avrupa’da her sekiz günde bir, 1 milyondan fazla yeni vaka görülürken salgının başlangıcından bu yana kıtada yaklaşık 1,3 milyon ölümlü vaka bildirildi. Avrupa, dünya çapında salgından en ağır etkilenen bölgelerden biri olmaya devam ederken dünyadaki vakaların yüzde 27’si ve virüs kaynaklı ölümlerin yüzde 31’i de Avrupa’dan bildirildi.

Salgın kısıtlamaları, son zamanlarda vaka sayılarında görülen ani artışların ardından Avrupa ülkelerinde yeniden uygulanıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, pazartesi günü (19 Temmuz) yaptığı açıklamada, İngiltere’deki gece kulüplerinin ve büyük kalabalıkların buluştuğu bazı eğlence mekanlarının, gelecek eylül ayının sonundan itibaren müşterilerinden aşı olmalarını talep edeceğini söyledi.

Fransa ise ağustos ayının başından itibaren kapalı mekanlara aşı olmadan girmeyi yasaklamayı kararlaştırırken sağlık çalışanları için aşılanmayı zorunlu hale getirdi. Hollanda ise geçen hafta, artan vaka sayılarının ardından barlar, restoran ve gece kulüplerine yönelik bazı kısıtlamaları geri getirmeyi kararlaştırmasının yanı sıra, evden çalışma yönergelerinin yeniden uygulamaya konduğunu duyurdu. Yunanistan’da da artan vakalarla mücadele etmek için kapalı alandaki restoran, bar ve kafelere giden kişilerden aşı belgesi istenmesi kararlaştırıldı.

Indiana Üniversitesi’nde aşı zorunluluğu

ABD’nin Indiana eyaletinde bulunan South Bend bölgesindeki bölge mahkemesinin yargıcı Damon Leichty, Indiana Üniversitesi’nde eğitim gören sekiz öğrencinin, üniversitenin getirdiği aşı olma zorunluluğuna yönelik, üniversitenin bedensel özerkliklerini ve anayasal yargılama haklarını ihlal ettiği yönündeki iddialarını reddetti.

Yargıç Leichty, verdiği kararda “Bu üniversite politikası, zorunlu aşılama değildir. Öğrencilerin aşı olmak, dini muafiyet için başvurmak, tıbbi muafiyet için başvurmak, tıbbi erteleme için başvurmak, bir yarıyıl izin almak veya başka bir üniversiteye gitmek gibi seçenekleri var” dedi.

Aşı olmak istemeyen öğrencileri temsil eden ve muhafazakâr bir aktivist olan avukat James Bopp ise “Bugünkü karar öğrencilerin kavgasını sona erdirmiyor, yargıcın kararına derhal itiraz etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haziran ayında da Teksas’ta bir federal yargıç, Houston şehrindeki Methodist Hastanesi’nde çalışan 117 sağlık çalışanın, hastanenin aşı yaptırma zorunluluğuna yönelik kararına yaptıkları itirazı reddetmişti.

ABD’de 500’den fazla okul ve üniversite, okullara geri dönmek isteyen öğrenciler için aşı yaptırmayı zorunlu kılmıştı.

İngiltere Baş Bilim Danışmanı’ndan hastaneye kaldırılan vakalarla ilgili düzeltme: “Hastaların yüzde 60’ı aşısızdı

İngiltere Baş Bilim Danışmanı Patrick Vallance, koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan insanların aşılanma oranına dair paylaştığı istatistiğin yanlış olduğunu söyleyerek konu hakkında yeni bir açıklamada bulundu. Vallance, ülkede virüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların yüzde 60’ının aşısız olduğunu söyledi.

Vallance, daha önce İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile düzenlediği bir basın toplantısında virüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların yüzde 60’ının iki doz aşılarını yaptırdığını söylemişti.

Vallance, Twitter’da yaptığı açıklamada “Basın toplantısında verdiğim bir istatistiği düzeltiyorum” dedi ve koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan insanların yüzde 60’ının iki doz aşı yaptıran insanlar değil, aşısız insanlar olduklarını belirtti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.