Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını açıkladı

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün (26 Temmuz) açıklamalarda bulundu. Özcan, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurdu. Özcan, göreve geldikten sonra mültecilere ayni ve nakdi yardımda bulunulmaması için de talimat vermişti.

Göreve geldikten sonra mültecilere belediye bütçesinden ayni ve nakdi yardımı kesen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bugün (26 Temmuz), Bolu‘da yaşayan yabancı uyruklu kişiler hakkında “Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. ‘İşyeri ruhsatı vermiyorum’ diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik” açıklamasında bulundu.

Özcan, konuşmasında kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurdu: “Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız.”

“Bu misafirlik uzadı”

2020 yılında, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik’in “Artık mültecileri tutacak durumda değiliz” açıklamasının ardından Bolu’daki mültecilerin Edirne’ye ücretsiz gidebilmeleri için şehirden otobüs kaldırdığını hatırlatan Özcan, “Bunu niye yapıyoruz? Gitsinler istiyoruz. Bu misafirlik uzadı. Benim elimde yetki yok ki zorla, zabıtayla şehrin dışına bırakıp koyayım. Bir ara sınırlar açıldığında biz otobüsleri ücretsiz yapıp insan gönderdik. Şimdi de göndermeye hazırız. Gönderelim gitsin” dedi.

Özcan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bütün yabancı uyruklu kişilere bu zammı yapacağız. Gitsinler dava açsınlar. Ben hukukçuyum. Aldığım kararın gerekçesini de sebebini de söylüyorum. Kimseden bir şey saklamıyorum. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra müfettişler gelecek. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra birileri hakkımda suç duyurusunda bulunacak. Gene çıkıp birileri insan haklarından bahsedecek, bana ‘faşist’ diyecek. Hiç umurumda değil.”

Faik Öztrak: “Türkiye, Avrupa’nın göçmen gettosu değildir, olmayacaktır. Bunu hepiniz böyle bilin”

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Merkez Yönetim Kururlu toplantısının ardından konuştu. Konuşmasında mülteciler meselesine de değinen Öztrak, “Bugün de Avusturya Başbakanı çıkmış, ‘Afganistan’dan kaçanların Avusturya, Almanya, İsviçre’ye gelmesindense Türkiye’ye yerleştirilmesinin daha uygun olduğunu’ söylüyor. Oh ne âlâ… Tüm bölgeyi, emperyalist emelleriniz için istikrarsızlaştırın. Kan gölüne çevirin. Kabaran göç dalgasını durdurma işini de, 3-5 milyar avro rüşvet karşılığında Türkiye’ye havale edin. Bir kendinize gelin. Türkiye, Avrupa’nın göçmen gettosu değildir, olmayacaktır. Bunu hepiniz böyle bilin” dedi.

Öztrak konuşmasına şöyle devam etti: “Çok açık söylüyoruz; Bu mesele Türkiye’nin en önemli beka meselesidir. Ama ülkeyi yönetenler öyle kendilerinden geçmiş ki, AK Parti’den bir genel başkan yardımcısı çıkmış, bu ihaneti mazur göstereceğim diye, bu topraklara daha önce gelenler, ülkeyi önden terk etsin, Suriyelilere yol yordam öğretsin gibi bir saçmalığı geveleyebiliyor. Ne güzel demiş Şems-i Tebrizi, ‘Edep aklın tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı,
Aklı kadar şerefli, şerefi kadar kıymetlidir.’ Kontrolsüz göç meselesi çok ciddi bir meseledir. Tek bir adamın, iki dudağı arasına bırakılacak bir mesele hiç değildir
.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da mülteciler konusuna dair açıklamada bulundu:

Ne olmuştu?

Mülteciler konusundaki uygulamalarıyla en çok tartışılan belediye başkanlarından biri olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, göreve geldikten sonra Bolu’daki sığınmacılara verilen yardımları kesmişti. Özcan, 27 Temmuz 2019 tarihinde konuya ilişkin Medyascope‘a açıklamalarda bulunmuştu.

Türkiye’nin bir göçmen politikasının olmadığını dile getiren Özcan, şöyle konuşmuştu: “Yerel seçimdeki mevzu şuydu, ben en başında, aday olduğum gün söyledim, ‘Ben Suriyeliler’in değil, önce kendi vatandaşımın menfaatini koruyacağım.’ Birden çok yardım kuruluşundan yardım alan yabancılar var ama yoksul bir Türkiye vatandaşına iki ayrı kurumdan yardım edilmiyor.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in 2020 yılının Şubat ayında “Türkiye’nin yeni mülteci baskısını taşıyamayacağını, Türkiye’nin kapasitesinin artık dolduğunu söylemiştik. Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından binlerce mülteci Edirne sınırında beklemeye başlamıştı. Özcan, Bolu’daki mültecilerin Edirne’ye ücretsiz gidebilmeleri için şehirden otobüs de kaldırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.