Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern: “Türkiye’deki iki çocuklu IŞİD üyesi Yeni Zelanda vatandaşını ülkemize getirmeye hazırız”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, IŞİD ile bağlantılı olmakla suçlanan ancak Türkiye’de yaşayan Yeni Zelanda vatandaşı bir kadını, Türk makamlarından gelen talep doğrultusunda kabul edeceklerini açıkladı. 

Ardern, bugün (26 Temmuz) yaptığı açıklamada, IŞİD ile bağlantılı olmakla suçlanan iki çocuklu Yeni Zelanda vatandaşı kadının, Türk makamlarından gelen talep doğrultusunda ülkeye kabul edileceğini açıkladı.

Kimliği açıklanmayan 26 yaşındaki kadın ve iki çocuğu, Suriye’ye kaçmaya çalışırken Türk makamları tarafından yakalanmıştı. IŞİD ile bağlantılı olmakla suçlanan kadının, Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşlığı bulunuyor.

Ardern alınan kararın ardından verdiği demeçte, “Yeni Zelanda bu kararı kolay bir şekilde almadı. Uluslararası sorumluluklarımızı ve çocukların da dahil olduğu bu vakanın kendine özgü koşullarını dikkate aldık” dedi.

Avustralya hükümeti, kadının Avustralya vatandaşlığını iptal etmiş ve Yeni Zelanda’nın bu kararın iptal edilmesi yönündeki talebini ise reddetmişti.

Bu yılın başlarında Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Avustralya’nın aldığı kararın yanlış olduğunu ve bu tek taraflı vatandaşlığı iptal etme kararının uluslararası sorumlulukların ihlali olduğunu söylemişti.

Güvenlik nedeniyle kadının ve iki çocuğunun Yeni Zelanda’ya geri dönüşü hakkındaki detaylar kamuoyu ile paylaşılmadı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.