Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de yakalanan IŞİD’li kadın, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında krize neden oldu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğu saptanan üç kişi Suriye’den Türkiye’ye girmek isterken Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yakalandı. Yakalanan kişiler arasındaki bir kadının, Yeni Zelanda ve Avustralya çifte vatandaşlığına sahip olması iki ülke arasında krize neden oldu. 

Mavi bültenle aranan Yeni Zelanda vatandaşı üç IŞİD’li, dün (15 Şubat) Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hudut birliklerince yakalandı ve adliyeye sevk edildi. Yakalanan kişiler arasında bulunan S.A. (26) isimli kadının Yeni Zelanda ve Avustralya çifte vatandaşlığına sahip olduğu ortaya çıktı. 

S.A. adliyeye iki çocuğuyla birlikte geldi

Bu gelişme üzerine Avustralya, yakalanan S.A.’nın vatandaşlıktan çıkarıldığını açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Canberra’da gazetecilere verdiği demeçte, “Parlamentomuzdan geçen yasaya göre terör faaliyetlerinde bulunan çifte vatandaşın vatandaşlığı otomatik olarak iptal ediliyor” dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise Avustralya’yı hem Yeni Zelanda hem de Avustralya vatandaşlığına sahip tutuklu kadının vatandaşlığını “tek taraflı olarak” iptal ederek sorumluluklarından kaçmak ve ülkesini uzun yıllardır başka ülkelerde yaşayan bir kadının sorumluluğunu üstlenmeye zorlamakla suçladı.

Ardern’e cevap veren Avustralya Başbakanı Morrison ise bugün (16 Şubat) Yeni Zelanda başbakanıyla, Türkiye’de yakalanan IŞİD bağlantılı kadınla ilgili görüşeceğini açıkladı.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.