Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Faslı yetkililer, Çin’in iade talebi doğrultusunda Uygur etnik azınlığına mensup bir aktivisti gözaltına aldı

Çin’deki Müslüman Uygur azınlığın sürgündeki temsilcilerinden insan hakları aktivisti İdris Hasan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Interpol’e yaptığı kırmızı bülten başvurusu kapsamında Fas’ta gözaltına alındı. Hasan’ın gözaltına alınmasının arkasında siyasi motivasyonların olduğunu söyleyen destekçileri ve insan hakları örgütleri, Uygur aktivistin Çin’e iade edilmemesi için kampanya başlattı. 

Uçakla İstanbul’dan Kazablanka’ya giden İdris Hasan, 20 Temmuz’da vardığı 5. Muhammet Uluslararası Havalimanı’nda Fas polisi tarafından Çin’e iade edilmek üzere gözaltına alındı. Guardian’ın haberine göre Fas Ulusal Güvenlik Genel Müdürlüğü, Hasan’ın iade edilmesi için Çin’in Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkardığını söyledi. Faslı yetkililer Hasan’ın gözaltına alındığını Çin’e haber verdiklerini ve iade sürecinin başlayacağını açıkladı. 

2012’den beri Türkiye’de sürgün hayatı yaşayan üç çocuk babası İdris Hasan, 34 yaşında bir bilgisayar mühendisi. Arkadaşı Abdülveli Eyüp’ün anlattığına göre Hasan, web tasarım uzmanı olarak Uygur diasporasına ait bir internet gazetesi üzerine çalışıyordu. Uygurlu aktivistlerin medyada seslerini duyurmasına yardımcı olan Hasan, Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur etnik azınlığı mensuplarına uyguladığı işkence ve kötü muameleleri raporlamaktaydı. Türkiye’de bulunduğu sürece birkaç kez gözaltına alınan İdris Hasan, 19 Temmuz’da İstanbul’dan Kazablanka’ya seyahat etmek için ayrıldı. Ancak Fas’ta indiği havalimanında polis tarafından gözaltına alındı. 

İdris Hasan

2017 yılında Fas ve Çin arasında suçluların iadesi anlaşması yapılmıştı. Bu anlaşma kapsamında İdris Hasan’ın Çin’e iade edileceği düşünülüyor. Terörizm suçlamaları kapsamında Hasan’ın iadesini isteyen Çinli yetkililer, dünyanın dört bir yanında sürgünde yaşayan birçok Uygurlu aktivistin de Çin’e iade edilmesi için girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Buna karşın Hasan’a yöneltilen suçlamaların detayları henüz tam olarak bilinmiyor.

Uluslararası Af Örgütünden Fas’a “iade etmeyin” çağrısı

Uluslararası Af Örgütü 27 Temmuz tarihli açıklamasında, Faslı yetkilileri İdris Hasan’ı Çin’e iade etmemesi konusunda uyardı. Uluslararası Af Örgütü’nün Kriz Müdahale Programı Direktörü Joanne Mariner, “Faslı yetkililer, İdris Hasan’a avukata erişimi, herhangi bir sınır dışı etme kararına itiraz edebilmesi ve ailesinin kendisiyle iletişime geçmesi imkanlarını sağlamalıdır” dedi.

Uygurlar’ın ve diğer etnik azınlıkların Çin’de kitlesel gözaltı, zulüm ve işkence kampanyasıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Mariner,  “İdris Hasan’ı Çin’e iade etmek uluslararası hukuk ihlalidir” dedi. Mariner, uluslararası hukukun önemli ilkelerinden birine dikkat çekerek “Geri göndermeme ilkesi hiç kimsenin işkence, insanlık dışı, aşağılayıcı muamele veya diğer ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalacağı bir ülkeye iade edilmemesini garanti eder” dedi.

Derleyen: Aydın Ulu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.