Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Cihan Erdönmez ile söyleşi: “’Kesin sabotaj olmalı’ düşüncesi yanlış, temel yangın sebebi insan”

Orman Mühendisi Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Türkiye genelindeki yangınların nedenine ve ne yapılması gerektiğine dair Medyascope‘a konuştu. Erdönmez, sabotaj ve otel yapma iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunurken, “Ormanların içine giren insan, taşıt, tesis sayısını artırdığınızda risk de yangın sayısı da artıyor” dedi. 

Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Türkiye genelinde çıkan orman yangınlarına dair, “Her yıl 2 bin 500 ile 3 bin arasında yangın çıkıyor. En çok yangın da temmuz ve ağustos aylarında çıkıyor. Son günlerdeki yüksek hava sıcaklıklarına, nemin düşüklüğüne ve poyraz rüzgarı yüksekliğine bağlı olarak yangınlar arttı. Günde 20-30 yangın çıkması anormal değil. Neden kamuoyuna anormal geliyor? Çünkü Manavgat ve Marmaris’teki gibi yangınlar çıktığında yangın çıktığını zannediyoruz. ‘Kesin bunun altında sabotaj olmalı’ diye bir düşünce yanlış. Ama sabotaj olmadığını iddia edebilir miyim? Bunu da iddia edemem. Kolluk kuvvetleri araştırarak açıklamaya çalışacaklar” diye konuştu.

Orman yangınlarının nasıl çıkabileceğine ilişkin de konuşan Erdönmez, “Orman yangınları doğal nedenlerle de çıkar. Şimşek düşmesi bunlara örnek ve milyonlarca yıldır olan bir şey. Ama Türkiye’deki istatistiklere baktığımızda yüzde 90 civarı insan kaynaklı. Daha önemlisi, doğal yollarla çıkan yangın miktarı da alanı da az. Sorunumuz insan nedeniyle çıkan yangınlar. Sabotaj, orman açmak için kasıt vs. büyük oranlar değil. Asıl büyük oran ihmal ve kaza” dedi.

Sabotaj iddialarıyla ilgili de düşüncelerini belirten Erdönmez, şöyle devam etti:

“Türkiye’de çıkan orman yangınlarının temel nedeni insansa ve insan-orman etkileşimiyse, ormanların içine giren insan, taşıt, tesis sayısını arttırdığınızda risk artıyor demektir. Sabotaj değildir diyemem ama ‘Bir günde bu kadar yangın çıkar mı, bu sabotajdır’ düşüncesi yanlış. 2020 yılında terör amaçlı çıkarılan yangın sayısı dört. Toplam yangın sayısı 3 bin civarında. Yanan orman alanlarına sadece otel değil hiçbir şey yapılamaz. Anayasanın 169. maddesi ‘Yanan orman alanları ormanlaştırılır, başka tür kullanıma izin verilemez’ diyor. Anayasanın bu hükmü, delinmiş değil bugüne kadar. Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8. maddesine göre sağlıklı ormanlara otel de yapılabiliyor, turizm tesisleri de yapılabiliyor zaten. Ormanda otel yapmak isteyen kişi, yakmadan da otel yapıyorsa neden yaksın?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.