Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yangınlar devam ediyor: Türkiye’nin birçok ilinde ormanlara girişler yasaklandı

Türkiye’de 28 Temmuz’dan beri ormanlar yanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı, 10 bölgede yangın devam ediyor. Orman yangınlarında en az dört kişi hayatını kaybetti. Yangının vurduğu bölgelerde yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı, hayvanlar can verdi, tarım alanları yok oldu.

Türkiye’de son günlerde çıkan yangınlardan en büyüğü Antalya-Manavgat’taydı. Manavgat’ın yanı sıra Adana, Osmaniye, Kayseri, Mersin, Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ile Aydın’ın Didim ilçelerinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Söndürme çalışmaları sürerken yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldı. Manavgat’ta üç kişi, Marmaris’te ise bir kişi hayatını kaybetti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin açıklamalarına göre üç uçak, dokuz İHA, insansız helikopter, bir su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personel ile yangına müdahale ediliyor. Pakdemirli, “Marmaris’teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var. Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır. Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemelerini yarından itibaren başlatıyoruz. Ziraat Bankası cumartesi günü bu amaçla açık olacak. Yangınları kim yaptı? Vatandaşların da bizim de şüphelerimiz var. Tüm kurumlarımız hassas bir çalışma yürütüyor. Gözaltına alınan şüpheliler de var” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Antalya’daki toplam 2 bin 300 yapının bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede hasar tespit çalışmaları yürütülüyor” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Manavgat’a gitti. Açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Türk Hava Kurumu’nun 2002’de yangınları söndürmek için 19 uçağı vardı. Bakan, ‘Yangın söndürme uçağı envanterimizde yok’ diyor. Her yıl bir tane uçak alsalardı bugün 19 tane olacaktı” dedi.

OGM’nin verdiği bilgilere göre bugün 15.30 civarında Kahramanmaraş, Kayseri’nin Yahyalı ilçesi, Muğla’nın Milas ilçesi ve Bodrum-Gümüşlük’te çıkan yangın kontrol altına alındı.

Yangınlar devam ederken pek çok ilin valiliği ormanlara girişleri yasakladı. İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın Çanakkale, Gaziantep, Niğde, Kırklareli ve Uşak ve Hatay’da ormanlara giriş yasaklandı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmek, orman çevresinde ve içinde mola vermek, orman alanlarında piknik yapmak yasaklanmıştır” açıklamasında bulundu.

Bursa’da 1 Ağustos – 1 Eylül, Çanakkale’de 31 Temmuz-30 Ağustos 2021, Hatay’da 31 Temmuz-31 Ekim, Niğde’de 1 Ağustos- 15 Eylül tarihleri arasında ormanlara giriş yasaklandı.

İl il orman yangınları

1 – ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çarşamba (28 Temmuz) günü ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bazı bölgelerde elektrik kesildi. Bölgeden gelen görüntülerde, havanın kırmızıya büründüğü görüldü. Antalya’da yangından 42 mahalle tamamen, 15 mahalle ise kısmen etkilendi.

  • Manavgat

Manavgat’ta iki gün önce çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları hâlâ sürüyor. Bazı bölgeler kontrol altına alınsa da kötü hava koşulları yangını tetikliyor. Yangın nedeniyle Manavgat’ta üç kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi hastaneye başvurdu. İlçede 27 mahalle tahliye edildi. Manavgat’ın kuzeybatısında yangın devam ediyor.

  • Akseki

Manavgat’ta çıkan orman yangını Akseki’ye sıçradı. Kepezbeleni Mahallesi’ndeki yangına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle Kepez Mahallesi dün (29 Temmuz) tahliye edildi, bugün de Kocaköy Mahallesi boşaltıldı. Kepezbeleni Mahallesi’nde evlerin büyük bir bölümünü yandı.

  • Gazipaşa

Küçüklü ve İnceğiz mahallelerinde dün gece ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın, dört farklı noktada çıktı ve sebebi henüz bilinmiyor. Poyrazın da etkisiyle büyüyen alevler kontrolden çıkarak geniş bir alana dağıldı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bazı evlerdeki kişiler tahliye edildi. Yangını söndürme çalışmaları hâlâ devam ediyor.

  • Alanya

Alanya’nın Yeniköy Mahallesi’nde dün çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Bölgeye, iki söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz ve personelle müdahale edildi. Dört hektarlık alanın zarar gördüğü bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

2 – MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerinde dün (29 Temmuz) ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede şehir merkezlerine kadar indi. Vatandaşlar evlerinden ya da kaldıkları otellerden çıkmak zorunda kaldı. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Marmaris

Marmaris’teki ormanlık alanda çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Marmaris’te çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti. Yangını çıkardığı iddiasıyla 10 yaşlarındaki iki çocuğun ifadeleri alındı. Pedagog eşliğinde alınan ifadelerde çocukların, “Kitap yakıyorduk, alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık” dediği öğrenildi.

Marmaris’e bağlı İçmeler’de yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, otellerin alevlerin tehdidi altında olduğu, yazlıkçı ve turistlerin sahillerde mahsur kaldığı görüldü.

Marmaris’te Şahin Akdemir (25), orman yangını nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren Akdemir’in, itfaiye ekiplerine gönüllü olarak motorsikleti ile su taşıdığı öğrenildi.

  • Bodrum

Muğla‘nın turistik ilçesi Bodrum’u etkileyen yangın, saat 14.30 civarı Milas-Meşelik Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda başladı. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen ve turistik otellerin bulunduğu Güvercinlik bölgesine doğru yönelen alevler nedeniyle “Titanic Deluxe Bodrum Hotel” önlem amaçlı tahliye edildi. Otel müşterileri ve çalışanları deniz yoluyla güvenli alana gönderildi. Bodrum’da çıkan yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları başladı.

  • Milas

Milas’ın Kuyucak ve Güvercinlik mahallelerinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Yangın, kontrol altına alındı. 80 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü bölgede, soğutma çalışmalarına başlatıldı. Yangında herhangi bir ev ya da otel zarar görmedi.

3 – ADANA

Adana’da iki gün önce çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Kozan’da yangın kontrol altına alınırken, Aladağ, Feke, Ceyhan, Pos ve Kadirli’de çıkan yangınlar devam ediyor.

  • Aladağ

Adana’nın Aladağ ilçesindeki ormanlık alanda çarşamba günü yangın çıktı. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor ancak kuvvetli rüzgar ekiplerin çalışmasını yavaşlatıyor.

  • Kozan

Kozan’da iki gün önce çıkan orman yangını kontrol altına alınmıştı ancak yoğun rüzgar nedeniyle ormanlık alan yeniden alevlendi. Çıkan ikinci yangın da ekipler tarafından kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

4- MERSİN

Mersin’de çarşamba günü çıkan yangın hâlâ kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bölgede havadan ve karadan müdahaleler sürüyor ancak yoğun rüzgarlı hava, ekiplerin çalışmasını engelliyor. Bazı mahalleler boşaltıldı.

  • Silifke

Anadolu Ajansı’nın aktardığın göre Silifke’de havadan ve karadan orman yangınına müdahaleler devam ediyor. Yoğun rüzgarlı hava, yangının şiddetini arttırdı. Gece saatlerinde Silifkeliler evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.